Hagag a cumparat palatul Stirbei de pe Calea Victoriei
Dezvoltatorul imobiliar israelian Hagag ar fi cumparat Palatul Stirbei de pe Calea Victoriei. Potrivit unor surse din piata, compania intentioneaza reabilitarea palatului si dezvoltarea unor cladiri de birouri în spatele acestuia.
Alaturi de birourile din spatele palatului care acum gazduieste cafeneaua Eden, se va dezvolta si o parcare.
De asemenea, potrivit informatiilor din piata, Hagag ar fi cumparat si un teren peste drum de unul dintre cazinourile din zona.
Palatul Stirbei a fost construit in jurul anului 1835, dupa planurile arhitectului francez Michel Sanjouand, la comanda viitorului domn al Tarii Romanesti, Barbu Stirbei (1789-1869), in acel moment mare logofat al dreptatii. Palatul in stil neoclasic cu numeroase elemente grecesti va fi folosit de Barbu Stirbei, in perioada 1849-1856, ca resedinta domneasca de protocol, aici desfasurandu-se mai multe baluri si petreceri galante.
Dupa 1869, palatul trece in proprietatea fiilor domnitorului care construiesc pe terenul din spatele palatului, grajdurile si anexele. In 1881 palatul a fost restaurat de arhitectul Friedrich Hartman, la solicitarea printului Alexandru Stirbei. Atunci a fost adaugat etajul, inclusiv fatada decorata cu cele patru cariatide, precum si turnul de nord-est.
Intre 2001 si 2004, palatul a fost recuperat de mostenitorii familiei Stirbei si, ulterior, vandut in 2005 cu 11 milioane de euro omului de afaceri Ovidiu Popescu, decedat in 2011, iar cladirea apartine acum lui Alexandru Popescu, fiul acestuia. De altfel, Palatul Stirbei e prima cladire de patrimoniu ajunsa in vizorul DNA, dupa modificarile masive aduse, si pentru aprobarile pentru un proiect imobiliar de 120 de milioane de euro, care ingloba si modifica palatul, primite de la Comisia Nationale a Monumentelor Istorice, Directia pentru Cultura a Municipiului Bucuresti si Primaria Sectorului 1.
Detalii, pe Economica