Haos in energie dupa OUG 114: ce se intampla cu clientii si cu contractele in derulare
În lipsa unor semnale de la ANRE, piata de energie este confuza în ceea ce priveste prevedererile din celebra OUG 114/2018, care instituie preturi reglementate pentru consumatorii casnici. Toti actorii asteapta normele ANRE.
In primul rand, intrebarea care se pune este pentru care consumatori casnici va reglementa ANRE preturile. In OUG scrie doar ca "pentru perioada 1 martie 2019 - 28 februarie 2022, pentru clientii casnici furnizarea de energie electrica se realizeaza in conditii reglementate, de catre ANRE". Or, acum, piata este libera, si sunt doua categorii de consumatori casnici: circa 7 milioane care au ramas pe vechile contracte reglementate cu cei patru furnizori de ultima instanta (FUI) Enel, Electrica, CEZ si E.On si altii, aproape doua milioane, care au schimbat contractele si/sau furnizorii si au trecut pe piata concurentiala.
Deci, care clienti vor avea preturi reglementate de stat? "Cred ca preturile reglementate se vor aplica pentru clientii care au acum serviciul universal (prima categorie-n.red.) pentru ca ar fi si mai simplu de reglementat, dar nu sunt sigur pana nu vedem ce va spune ANRE. Este o problema" ne-a declarat Ion Lungu, presedinte al Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica.
In cazul in care ANRE va stabili preturi reglementate pentru prima categorie de clienti, cei care nu au iesit in piata concurentiala, ce se va intampla cu acestia, mai ales in conditiile in care e de presupus ca vor avea parte de facturi mai mari? Pot denunta actualele contracte pentru a se intoarce in reglementat? "La nivelurile actuale ale preturilor din piata, imi este clar ca pretul pe care il va reglementa ANRE va fi mai mic, si pentru producatori, si pentru consumatori. Daca vor aparea mari diferente de pret (intre consumatorii casnici cu pret reglementat, mai mic, si cei din concurential-n.red.) ar putea aparea un transfer major de consumatori dintr-o parte in cealalta" spune Lungu.
In acest caz, consumatorii care in mod clar vor dori un pret mai mic, se vor putea intoarce in vechea piata reglementata, pentru a beneficia de preturile mai mici stabilite de ANRE? "Se pot intoarce daca au o problema contractuala cu actualul furnizor iar, in acceptiunea ANRE, eu stiu ca se poate schimba furnizorul in 21 de zile fara vreo penalitate", a spus Lungu.
Detalii, pe Economica