Home / Stiri financiare / Hidroelectrica a ajuns sa cumpere energie din piata spot, apa din ce in ce mai putina e folosita in special la echilibrarea sistemului

Hidroelectrica a ajuns sa cumpere energie din piata spot, apa din ce in ce mai putina e folosita in special la echilibrarea sistemului

Hidroelectrica a ajuns sa cumpere energie din piata spot, apa din ce in ce mai putina e folosita in special la echilibrarea sistemului

Hidroelectrica produce acum mai putina energie electrica din cauza debitelor mici de apa, mult mai mici decât mediile multianuale si decât prognozele si, din acest motiv, ajunge uneori sa cumpere energie din piata spot pentru a compensa energia livrata pentru a echilibra sistemul energetic national.

"Am fost acuzati pe nedrept ca manipulam piata, ca nu punem toata energia pe piata ca sa castigam din cauza preturilor mari de pe PZU. Acum suntem in situatia sa cumparam, uneori, energie electrica, pentru a ne onora contractele noastre, pentru ca ni se cere sa livram energie pentru eilibrarea sistemului, ceea ce suntem obligati sa facem. Nu facem speculatii", a declarat Marian Bratu, membru in directoratul Transelectrica.

El a explicat ca prognoza de debit multianuala pentru Dunare este 5.600 de metri cubi pe secunda in aceasta perioada, or, acum, se inregistreaza doar 3.200 de metri cubi pe secunda. Or, "cand cobori la sub 80% din prognoza, incepi sa ai probleme cu hidraulicitarea" a explicat Bratu.

Hidroelectrica este primul producator din tara care intervine pentru echilibrarea Sistemului Energetic National, din considerente tehnice. Or, indiferent de contractele comerciale pe care le are, Dispeceratul Energetic poate comanda intrarea in productie a grupurilor hidro, daca situatia o cere, iar compania primeste bani pentru aceasta energie. "In noiembrie, am dat si 40 GWh in echilibrare in cateva zile, in conditiile in care productia noastra zilnica este in medie de circa 37 GWh, in aceste conditii, pentru ca ni s-a cerut sa echilibram sistemul. Este mult, dar tinem rezervele de energie pentru a face fata necesitatilor SEN", a spus Bratu.

El a explicat ca, in aceste conditii de hidraulicitate scazuta si de obligatii pentru echilibrare, Hidroelectri ca a ajuns uneori sa cumpere energie de pe piata spot, pentru a putea onora propriile sale contracte. "Septembrie a fost ultima luna in care am mai vandut energie pe PZU" a explicat Bratu.

Consiliul Concurentei a declansat o investigatie privind un posibil abuz de pozitie dominanta al companiei, potrivit unui anunt facut de institutie in sepembbrie.

Detalii, pe Economica

vineri, 14 decembrie 2018, 578 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile