Home / Stiri financiare / Hidroelectrica nu mai are apa si cere ANRE liberalizarea pietei de energie in avans. Ameninta voalat cu forta majora

Hidroelectrica nu mai are apa si cere ANRE liberalizarea pietei de energie in avans. Ameninta voalat cu forta majora

Hidroelectrica

Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie electrica al tarii, a transmis Autoritatii de Reglementare (ANRE), o solicitare scrisa în care arata ca, potrivit prognozelor meteo, productia de electricitate a companiei  va scadea cu pâna la 33% în urmatoarele luni, iar compania nu poate asigura necesarul de consum pentru piata reglementata fara a suferi pierderi majore si cere liberalizarea în avans a pietei, de la 1 iulie. În aprilie, Dunarea a avut cel mai mic debit din ultimii 180 de ani, spune compania.

Scrisoarea Hidroelectrica, semnata de toti membrii Directoratului si trimisa presedintelui ANRE, Dumitru Chirita, arata ca prognozele meteo primite la finalul lui aprilie arata o scadere semnificativa fata de energia estimata a fi fost produsa initial, in lunile urmatoare.

"Pe fondul debitelor deficitare, inregistrate incepand cu luna aprilie, productia de energie electrica a Hidroelectrica SA va continua sa consemneze o scadere, si in urmatoarele trei luni, cu abateri lunare cuprinse intre -23% si 33% fata de energia estimata a fi produsa, conform PWRSYM", arata compania.

Astfel in luna mai, scaderea va fi de 33,3% (de la 1,75 TWh prognozat la 1,17 TWh in conditiile de acum), de 28,8% in iunie si de 23,5% in iulie, in aceste ultime doua luni compania urmand sa produca, din cauza lipsei apei, doar putin peste 1 TWh.

"Cauza principala a acestor abateri negative ale productiei Hidroelectrica SA fata de PWRSYM o reprezinta hidraulicitatea deficitara inregistrata incepand cu luna octombrie 2019 pentru debitele Dunarii si Oltului, raportat la mediile multianuale. (...) De remarcat este faptul ca debitul Dunarii, inregistrat in luna aprilie 2020 (respectiv 3.435 mc/s), reprezinta o abatere de -56,52% fata de media multianuala, valoarea inregistrata fiind cea mai mica din ultimii 180 de ani", arata compania.

De unde sa se taie curentul?

Hidroelectrica si Nuclearelectrica sunt obligate, potrivit legii si ordinelor ANRE, sa vanda o anumita cantitate de energie produsa furnizorilor de ultima instanta, pentru consumul populatiei, in acest an, la preturi reglementate de ANRE, pe sistemul cost de productie plus marja de 5%, mult mai mici decat pretul din piata. In prima jumatate a acestui an, Hidroelectrica trebuia sa vanda 1,8 TWh la pretul de 102,5 lei MWh, iar Nuclearelectrica 1,08 TWh la 188 de lei. Companiile au obligatia sa vanda cantitati reglementate la preturi reglementate si in al doilea semestru al anului, piata urmand sa fie liberalizata la 1 ianuarie 2020.

Numai ca Nuclearelectrica a castigat in instanta suspendarea Ordinului ANRE care impunea cantitati si preturi reglementate, ceea ce face imposibil, teoretic, pentru ANRE, sa mai decida asupra cantitatilor si preturilor reglementate pentru al doilea semestru al anului.

Detalii, pe Economica

miercuri, 13 mai 2020, 427 afisari

Curs BNR joi, 21 noiembrie 2024

1 EUR4.9766 RON
1 USD 4.7317 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.7900 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile