Hidroelectrica poate rata afacerea deceniului - achizitia activelor CEZ din Romania. Motivul: nu are cine sa semneze
CEZ a publicat astazi anuntul de vânzare a activelor din România, dar Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie din România, care le-ar vrea, deocamdat este blocata de instabilitatea politica. Nu exista ministru al Energiei care sa aprobe mandatul în sedinta AGA în acest sens. Iar AGA va avea loc peste patru zile, cu certitudinea ca celalalt actionar, Fondul Proprietatea, va vota împotriva propunerii ca Hidroelectrica sa-si angajeze avocatii pentru cumpararea activelor CEZ.
CEZ a.s. a publicat astazi anuntul despre care am scris de mai multa vreme, de vanzare a activelor pe care le detine in Romania. Iata comunicatul emis de firma ceha:
“CEZ a.s. a lansat astazi o testare de piata cu privire la procesul de transfer al activelor din Romania
Interesul confirmat in scris de catre potentialii investitori va fi urmat de o invitatie de a depune o oferta neangajanta. In Romania, CEZ a.s. vizeaza vanzarea a sapte companii si pastrarea celor cu activitati din domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO) si de trading. Acesti pasi sunt in conformitate cu noua strategie aprobata anterior de compania mama”, arata comunicatul.
„CEZ a inclus sapte companii romanesti in testarea de piata (Distributie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vanzare, TMK Hydroenergy Power si CEZ Romania). Potentialii investitorii isi pot exprima interesul atat pentru intregul grup de companii mentionate, cat si in mod individual pentru oricare dintre companii. Testarea interesului de piata este realizata in mod exclusiv pentru CEZ a.s. de catre banca de investitii Societe Generale. Potentialii investitorii vor gasi instructiuni pentru trimiterea intentiilor pe site-ul web CEZ (www.cez.cz)”.
De fapt, CEZ anunta ca scoate la vanzare distributia de energie electrica din Oltenia, parcul eolian din Dobrogea (circa 600 MW, cel mai mare parc eolian de uscat din Europa), firma de furnizare, care are 1,4 milioane de clienti, si microhidrocentralele din zona Resita (patru la numar, 22 MW putere instalata).
Printre companiile interesate de activele CEZ este si Hidroelectrica, societate controlata de stat, cel mai mare producator de electricitate al tarii si cea mai profitabila companie a statului roman. Insa, producatorul de energie ar putea rata achizitia, dintr-un motiv stupid: nu exista deocamdata ministru al Energiei care sa semneze.
Detalii, pe Economica