Ianina Tui, RTPR Allen/Overy: Unii investitori, in special americani, s-au retras din Romania din cauza termenelor din procedura autorizarii
O serie de investitori, în special americani, s-au retras de pe piata din România luând în calcul toate conditiile/termenele din procedura autorizarii/costurile ridicate necesare dezvoltarii unor proiecte complexe în Romania, au decis sa renunte la intentiile avute, considerând ca piata din România nu este suficient de deschisa pentru acel tip de investitii. De asemenea, Ianita Tui, Counsel RTPR Allen & Overy, spune ca firma de avocatura are în lucru câteva tranzactii importante care ar putea fi finalizate anul acesta.
Durata totala a procesului de obtinere a autorizarilor necesare pentru construire depinde de foarte multi factori, cum ar fi localizarea, tipul si dimensiunea proiectului imobiliar si impactul asupra indicatorilor urbanistici. La termenul de emiterere a autorizatiei de construire (AC) se adauga termenul de obtinere/emitere/pregatire a documentatiei care se depune o data cu cererea de emitere a AC.
„Procedura de autorizare a executarii lucrarilor de construire incepe o data cu depunerea cererii pentru emiterea certificatului de urbanism in scopul construirii, care la randul sau ar trebui emis intr-un termen de 30 de zile calendaristice, in situatia in care documentatia care sta la baza emiterii lui este corecta si completa. In practica, emiterea certificatului de urbanism dureaza in medie aproximativ 45 zile. In ceeea ce priveste AC, aceasta ar trebui sa se emita in cel mult 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentatiei complete pentru autorizare. In practica acest termen este de aproximativ 2 luni si au fost cazuri in care emiterea autorizatiei a durat si mai mult”, explica Ianita Tui.
Practic, un proiect de dificultate medie care necesita doar documentatia mentionata mai sus si are documentatia tehnica pentru autorizatia de construire (DTAC) pregatita poate a fi aprobat spre construire intr-un termen mediu total de 4-6 luni, dar in cazul proiectelor complexe, care in general au impact asupra indicatorilor urbanistici, poate fi necesara obtinerea in prealabil a PUZ-ului (Planul Urbanistic Zonal), o modificare a PUZ-ului existent sau a PUD-ului (Planul Urbanistic de Detaliu). Obtinerea acestor proiecte urbanistice poate intarzia semnificativ aprobarea executarii lucrarilor de construire pana la un an – un an si jumatate.
Romania pierde investitii
„Am avut situatia unor investori straini, in special din SUA, care, luand in calcul toate conditiile/termenele din procedura autorizarii/costurile ridicate necesare dezvoltarii unor proiecte complexe in Romania, au decis sa renunte la intentiile avute, considerand ca piata din Romania nu este suficient de deschisa pentru acel tip de investitii, comparativ cu alte piete, sau nu au prezentat oferte competitive in cadrul unor proceduri de achizitie a unor proiecte imobiliare”, sustine Ianina Tui.
Detalii, pe Economica