ICCJ a anulat mai multe probe din dosarul Romgaz in care sunt trimisi in judecata Adrian Videanu si omul de afaceri Ioan Niculae
Înalta Curte de Casatie si Justitie a decis luni ca rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT în dosarul Romgaz, în care sunt trimisi în judecata fostul ministru al Economiei Adrian Videanu si omul de afaceri Ioan Niculae, este nelegal, stabilind totodata excluderea a peste 80 de convorbiri, înregistrari si comunicari, dar si a mai multor documente financiar-contabile, extrase de cont si situatii financiare.
'Constata neregularitatea rechizitoriului numarul 146/D/P/2010 din 31 mai 2017 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, Structura Centrala, Sectia de combatere a criminalitatii organizate, in ceea ce priveste descrierea faptelor retinute prin actul de sesizare a instantei in sarcina inculpatilor Niculae Ioan, Videanu Adriean, Mirea Marin, Alesandru Dan-Victor, Palasca Viorel, Apan Ioana, Toth Francisc, Stancu Lucian-Adrian, Veza Marius-Leonte, Ionascu Lucia si SC Interagro SA, precum si indicarea si analiza mijloacelor de proba', se arata in minuta deciziei.
Potrivit aceleiasi decizii, judecatorul de camera preliminara a constat totodata nulitatea interceptarilor si inregistrarilor in peste 80 de convorbiri telefonice si comunicari, stabilind excluderea din materialul probator a proceselor verbale de redare a convorbirilor telefonice si comunicarilor, precum si inregistrarile acestora fixate pe suportii optici.
Inalta Curte a decis totodata si excluderea din dosar a unui raport de expertiza financiar-contabila judiciara.
'Constata nulitatea expertizei financiar-contabila judiciara efectuata in baza ordonantelor nr. 146/D/P/2010 din 14 martie 2014, 31 martie 2014, 22 decembrie 2014 si 26 ianuarie 2015. Exclude din materialul probator raportul de expertiza financiar-contabila judiciara intocmit de expertii Dumitriu Marinela si Bercaru Florian, inregistrat la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, Structura Centrala, sub numarul 707/01.10.2015', se mai arata in minuta.
Judecatorul a stabilit un termen de cinci zile in care procurorul care a intocmit rechizitoriul trebuie sa remedieze neregularitatile constatate si sa comunice daca mentine trimiterea in judecata.
'Transmite incheierea motivata Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, Structura Centrala, Sectia de combatere a criminalitatii organizate, pentru ca, (...), in termen de 5 zile de la comunicare, procurorul sa procedeze la remedierea neregularitatilor actului de sesizare si sa comunice daca mentine dispozitia de trimitere in judecata a inculpatilor ori solicita restituirea cauzei', se mai precizeaza in decizie.
Decizia nu este definitiva si poate fi contestata.
Detalii, pe Economica