Importam 20% din merele consumate desi suntem al doilea producator din Europa. Agricultorii nu mai au cu cine sa munceasca livezile
Jumatate dintre livezile din România sunt batrâne, cu un randament la hectar foarte redus, ceea ce îi împiedica pe fermieri sa satisfaca cererea locala. Interesul pentru investitii exista, mai ales ca se pot accesa fonduri europene, dar lipsa personalului îi descurajeaza pe potentialii investitori.
In jur de 18% din necesarul de consum de mere al Romaniei este asigurat din import, in conditiile in care Romania este al doilea cel mai mare producator de mere din Europa dupa suprafata cultivata, se arata intr-o analiza a Departamentului pentru Agricultura al SUA, care foloseste date de la Institutul National de Statistica. Livezile imbatranite, ce reprezinta aproximativ 50% din cele existente, produc in medie doar sase tone la hectar, fata de 33 de tone la hectar cat realizeaza fermierii italieni sau 15 tone la hectar polonezii si ungurii, ceea ce ne face dependenti de importuri.
Pentru anul de marketing actual (iulie 2018-iunie 2019), USDA estimeaza ca productia locala va atinge 520.000 de tone de pe o suprafata de 55.000 de hectare, iar importurile se vor cifra la 111.000 de tone, in conditiile unui necesar de consum de 623.000 de tone. Exporturile sunt mici, estimate de USDA la 8.000 de tone. "Estimam ca productia de mere a lui 2018 va fi cu 50% mai mare fata de anul de marketing 2017 cand s-au produs cu 25% mai putine mere decat anul anterior. Spre deosebire de 2017 cand conditiile meteo nefavorabile au generat randamente mici, in 2018, frigul din partea a doua a primaverii, nu a daunat pomilor. Cu toate acestea, estimam ca importurile vor continua sa creasca punand in continuare presiune pe producatorii locai care trebuie sa se mentina la un nivel competitiv din punct de vedere al preturilor", se arata in analiza USDA. Potrivit sursei citate, in anul de marketing 2016-2017, importurile locale au scazut cu 17% din cauza productiilor scazute din Polonia si Ungaria, principalii furnizori ai consumatorilor romani.
Planuri de investitii, probleme cu forta de munca
In ceea ce priveste planurile investitorilor pe acest segment, atat USDA cat si patronatul din industrie sustin ca fermierii sunt interesati sa reinoiasca livezile, dar au probleme cu forta de munca care ii determina pe multti sa se reorienteze catre alte tipuri de culturi.
"Pomii din livezi sunt in general batrani, astfel ca livezile au nevoie de revitalizare . Aproximativ 50% din suprafete sunt cultivate cu pomi batrani, iar productivitatea este mica. Livezile cu pomi sub 10 ani reprezinta mai putin de 20% din suprafata cultivata. Procesul de improspatare a sectorul a demarat in 2004 prin Programul National de Dezvoltare Rurala, dar forta de munca ramane un impediment pentru cresterea sectorului, in conditiile in care migratia a redus numarul lucratorilor dispusi sa se angajeze", se arata in raportul USDA.
Detalii, pe Economica