In cinci ani de criza, mancarea s-a scumpit cu 24%, iar leul si consumul au pierdut cate 15%
Pretul principalelor zece alimente din cosul de consum a crescut in cei cinci ani de criza cu 24%, cele mai mari cresteri fiind la paste fainoase (peste 50%), carne de pui (48%) si zahar (39%).
Zaharul, laptele si carnea de pui, principalele alimente care alcatuiesc cosul de consum, s-au scumpit in cei cinci ani de criza cu peste 30%, arata indicele alimentar al ZF, calculat pe baza preturilor din hipermarketurile din Capitala.
ZF a urmarit preturile a zece produse de baza in ultimii cinci ani si a analizat evolutia lor in perioada decembrie 2008 - septembrie 2013. Concluziile ZF sunt ca intr-o perioada in care consumul a scazut cu peste 15% (din 2008 pana in vara acestui an) pretul cosului de consum realizat de ZF a crescut cu 24%, semn ca actorii din lantul de consum au incercat sa suplineasca scaderea vanzarilor prin majorari de pret.
Detalii, pe ZF