Inca un an cu rate mici si credite ieftine. Cand vor incepe sa creasca din nou dobanzile
Analistii economici sunt de parere ca nivelul Robor la trei luni (inidcele de dobânda la care se împrumuta bancile între ele si care este foarte important în stabilirea dobânzii la creditele pentru persoanele fizice si juridice) îsi va relua cresterea anul viitor. Majoritatea avanseaza termenul de circa 12 luni în care dobânzile nu vor creste, ba chiar ar putea scadea în anumite perioade. Cresterea dobânzilor este frânata de deflatie si, în ciuda previziunilor bancii centrale, este posibil ca inflatia sa ramâna în teritoriu negativ pâna la sfârsitul anului.
Deflatia, sustinuta puternic de volumul mare de importuri, strica socotelile BNR si sansele de intarire a politicii monetare, dupa cum subliniaza Ionut Dumitru, economist sef Raiffeisen Bank. Dupa anuntul Institutului National de Statistica care a anuntat o inflatie de minus 0,7%, mai mare decat aprecierile analistilor si media publicata de Bloomberg, de minus 0,6%, multi economisti isi revizuiesc pozitiile. Totusi, eliminarea „efectului de baza" al reducerii TVA la alimente din iunie 2015 se vede in evolutia inflatiei din iunie 2016, care a ajuns la minus 0,7%, de la minus 3,5% in mai.
Cauzele tin in principal de pretul alimentelor, care datorita vremii favorabile agriculturii nu au crescut si nici nu vor creste prea curand, potrivit lui Ciprian Dascalu, economist-sef la ING, si importului de deflatie din Uniunea Europeana, dupa declaratia lui Ionut Dumitru. Ultimul precizeaza ca fara importurile masive ale Romaniei, care trag in jos inflatia, cresterea consumului cu 10% in trimestrul I si majorarea salariilor s-ar reflecta cu siguranta in nivelul indicelui preturilor de consum.
Detalii, pe Economica