Home / Stiri financiare / Industria alimentara europeana, in criza. UE vrea sa mai ia din puterea retailerilor in fata furnizorilor

Industria alimentara europeana, in criza. UE vrea sa mai ia din puterea retailerilor in fata furnizorilor

Industria alimentara europeana, in criza. UE vrea sa mai ia din puterea retailerilor in fata furnizorilor

La începutul acestei saptamâni, ministrii Agriculturii din statele membre, inclusiv Achim Irimescu, s-au întâlnit la Bratislava la o întâlnire informala organizata cu scopul de a clarifica ce se întâmpla în relatiile dintre fermieri si marile lanturi de magazine. Se aduce tot mai des în discutie varianta adoptarii unei legislatii comunitare prin care sa se tina în frâu puterea de negociere a retailerilor în raport cu furnizorii lor.

r.

Aflata in plina criza a preturilor, industria alimentara europeana asteapta mai mult ca oricand o decizie din partea ComisieI Europene ale carei masuri s-au dovedit ineficiente pana acum. Dupa ce au alocat in mai multe randuri ajutoare financiare celor mai afectate sectoare (lapte, carne, fructe, legume), privirea Comisiei se intreapta tot mai mult catre relatia dintre retaileri si producatorii alimentari considerand ca dezechilibrul dintre cele doua forte este unul dintre factorii care mentin preturile jos. De fapt, aceasta a fost si principala tema de discutie a ministrilor Agriculturii din statele membre intruniti in perioada 11-13 septembrie la Bratislava pentru o intalnire informala. Mai mult, la inceputul acestui an, DG Agri a creat un grup de lucru creat din 12 experti (The Task Force) - profesori universitari, manageri  din cadrul unor mari companii de retail, fermieri etc- care se intalnesc periodic pentru a gasi acele solutii necesre pentru a creste puterea fermierilor in cadrul lantului alimentar. Acest grup de lucru are misiunea de a elabora, pana la sfarsitul acestei toamne, un raport final cu privire la situatia din piata care sa includa si recomandari concrete de politici si initiative legislative pe acesata tema.

Pozitia Romaniei

"Intalnirea a avut loc in contextul in care Jean-Claude Juncker (Presedintele Comisiei Europene n.red) a anuntat ca va incerca sa reglementeze lantul alimentar. De asemenea, Slovacia, care are presedintia a Consiliului vrea sa reglementeze acesta chestiune, iar noi am sustinut ideea ca trebuie sa gasim solutii pentru a echilibra relatiile pe lantul alimentar", a declarat pentru ECONOMICA.NET Achim Irimescu, Ministrul Agriculturii. 


Detalii, pe Economica

joi, 15 septembrie 2016, 327 afisari

Curs BNR vineri, 29 noiembrie 2024

1 EUR4.9771 RON
1 USD 4.7129 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0200 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.7600 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 16.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile