Home / Stiri financiare / Ingineri romani din Bucuresti si Craiova au creat un software care detecteaza celulele canceroase inainte ca boala sa debuteze

Ingineri romani din Bucuresti si Craiova au creat un software care detecteaza celulele canceroase inainte ca boala sa debuteze

Ingineri romani din Bucuresti si Craiova au creat un software care detecteaza celulele canceroase inainte ca boala sa debuteze

În industria medicala, tehnologia evolueaza considerabil. Inginerii români din cadrul companiei Enea România, subsidiara locala a companiei suedeze, au dezvoltat împreuna cu colegii lor din Statele Unite ale Americii un program care pemite detectarea foarte timpurie a cancerului pulmonar cu ajutorul inteligentei artificiale.

Acest proiect de inginerie software este in curs de dezvoltare de catre echipele companiei Enea Romania din Craiova si Bucuresti si este un proiect important pentru industria medicala, cu un impact major asupra reducerii factorului de eroare umana in colectarea datelor. Detectarea cancerului pulmonar se face traditional cu biopsie.

"Pe scurt, vorbim de o detectare timpurie a cancerului de plamani pentru care se realizeaza o mostra de saliva care se desface pana la nivel de celula. Exista un echipament ca o centrifuga care desface celula cu celula. Si celulei i se face o fotografie. Celulele pre-boala care sunt niste precursori, apar in imagini. Ca sa poti sa faci aceasta analiza iti trebuie precizie si viteza si aici ajuta tehnologia pentru ca nu poti sa astepti doua zile sau o luna. Iti trebuie un soft destept si asta a facut Enea si inca facem. Urmeaza sa fie lansat in SUA in momentul in care vor lua toate adeverintele de la FDA'', a declarat pentru ECONOMICA.NET Bogdan Putinica, senior group vicepresident Enea.  

Enea Romania a livrat prima versiune a Cell Gazer, proiectul de software de nivel inalt care implica crearea si implementarea de algoritmi complecsi pentru inregistrarea si evaluarea datelor din imagini 2D si 3D ale celulelor umane suscectibile sa provoace displazie sau cancer.

Obiectivul proiectului, care este deja in curs de dezvoltare pentru cea de-a doua versiune, care va include caracteristici mai avansate, este documentarea, gestionarea si integrarea datelor din testele de diagnostic la nivel citologic si tesut. Solutia software va oferi specialistilor medicali datele necesare pentru a determina diagnosticul corect pe baza unei analize extinse si mult mai rapide.

Detalii, pe Economica

luni, 01 aprilie 2019, 460 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile