Insolventele pun in pericol economia romaneasca
Pierderile generate de companiile in insolventa la nivelul lui 2012 au ajuns la 19% din PIB, numarul dosarelor noi fiind in crestere de la an la an. Reprezinta acest fenomen un risc sistemic pentru economia reala?
«Insolventele au inceput sa devina nedigerabile. A se vedea cazul Mechel, care trage dupa sine o intreaga serie de firme din industria dezvoltata pe orizontala de aceasta mare companie“, afirma Cristian Ionescu, country manager Expense Reduction Analysts.
Deci, in afara companiilor care si-au dezvoltat afacerile pe langa un astfel de colos, principalii perdanti ai insolventelor sunt statul, bancile comerciale care inregistreaza credite neperformante, furnizorii care marcheaza pierderi de cash si angajatii care raman fara loc de munca si determina scaderea cererii la nivel macroeconomic. Statul, in schimb, inregistreaza o dubla pierdere - din necolectarea taxelor si impozitelor, dar si din plata asigurarilor de somaj catre angajatii disponibilizati in urma acestor proceduri.
De altfel, Autoritatea Nationala pentru Administrarea Fiscala (ANAF) arata ca veniturile colectate la buget in primul trimestru din 2013 au avut o evolutie usor sub asteptari, tocmai pentru ca „exista un numar ridicat de agenti economici care inregistreaza pierdere neta, situatie care conduce la diminuarea impozitului pe profit (in scadere cu 10,19% in termeni nominali in 2013 fata de 2012) datorat in anul curent ca urmare a exercitarii dreptului legal de deducere a pierderilor fiscale din ultimii cinci ani“. Mai mult, premierul Victor Ponta explica scaderea veniturilor bugetare din colectarea impozitului pe profit si prin numarul mare al societatilor comerciale intrate in insolventa.
Detalii, pe Capital