Interes ZERO. Niciun primar nu vrea sa puna, pe banii Guvernului, panouri fotovoltaice in cele 7.000 de locuinte izolate care nu au curent
De o luna si jumatate a demarat programul guvernamental prin care se monteaza, gratuit, instalatii fotovoltaice în locuintele izolate din România care nu au nici acum electricitate. 411 primari de comune din România au, în total, 7.100 de astfel de locuinte eligibile, carora le pot pune curent electric în casa, gratuit, pe banii Guvernului. Niciunul nu a facut însa vreo cerere în acest sens. Iar marturia unui om de afaceri este mai mult decât elocventa
Documente atasate: Raspuns solicitare AFM Lista locuinte fara energie electrica
credit foto: Iulian Angheluta, Ovidiu Nicolae, Andrei Becheru si Marius Grozea - Totul despre mame
In Romania exista inca peste 20.000 de locuinte care nu au energie electrica. O parte dintre ele ar putea avea acces la electricitate, daca ce s-a spus ca se va face printr-un program guvernamental se va si face, si anume montarea de instalatii fotovoltaice subventionate 100% pentru gospodariile izolate.
Administratia Fondului pentru Mediu are un program anuntat cu mare pompa anul trecut chiar de Ministrul Mediulu. ''Pentru ca suntem in An Centenar si am constatat ca sunt peste 9.000 de locuinte care nu sunt legate la curent electric, impreuna cu Ministerul Energiei, printr-un parteneriat, anul acesta vom demara programul multianual de montare de celule fotovoltaice pentru toate locuintele care nu au curent electric, bineinteles cu suma integrala pentru achizitionarea celulelor fotovoltaice (...). Am constatat astazi ca la Moldovita exista astfel de sute de unitati locative care sunt in diverse colturi din aceasta comuna si nu au curent electric. Vor putea sa acceseze persoanele fizice Fondul de mediu incepand cu 15 octombrie. Voi ruga primarii care au astfel de situatii sa se implice direct si sa ajute cetatenii sa-si depuna documentele la Administratia Fondului de Mediu'', a spus Gavrilescu, toamna trecuta.
In primavara acestui an, la 10 aprilie, AFM a anuntat demararea programului prin care cetatenii cu locuinte aflate in zone izolate care nu au acces la energie si care sunt la cel putin 2 km de retea pot primi 25.000 de lei, care sa acopere in totalitate costul unul sistem fotovoltaic.
Programul se adreseaza primariilor, care trebuie sa depuna la AFM dosare pentru obtinerea finantarii necesare montarii de fotovoltaice pentru locuintele care se afla in acea situatie. Suma alocata pentru finantarea acestui program este de 230 milioane lei, declarativ, in acest an. Finantarea se acorda esalonat, in interiorul perioadei de valabilitate a contractului de finantare si pe masura implementarii proiectului. Finantarea nerambursabila, acordata de catre Autoritate, este in procent de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 lei (inclusiv TVA), pentru fiecare sistem fotovoltaic care deserveste o gospodarie.
Ce spun primarii
O marturie a unui patron de firma care se ocupa de comercializarea de echipamente fotovoltaice arata insa ca primarii, chiar cei din localitatile care au raportat existenta a zeci de astfel de locuinte, nu sunt interesati de derularea acestui program, care este de fapt creat exact pentru ei.”Fiind la curent cu acest program, am contactat multe primarii din zona Moldovei, firma mea fiind in Iasi. Primarii de localitati cu locuinte neelectrificate, care apar si in lista AFM. La multe primarii nu raspunde nimeni la numerele de interior la care ajungi, iar dintre putinii primari la care am ajuns, unii ne-au respins cu aroganta, iar altii nu erau deloc interesati”ne-a spus antreprenorul iesean, Eugen Chicet, care activeaza in aceasta industrie de circa opt ani, fiind asociat unic al firmei Electric Power SRL.
Omului i-a venit ideea sa-l caute el pe primarii din localitatile cu zeci de locuinte neelectrificate, pentru ca nu a primit vreo cerere de la primari si nici nu a auzit de alte firme care sa fi primit. “Am inteles dupa primele zece telefoane, si am ramas dezamagit si revoltat. De exemplu, comuna Ciurcea, de langa Iasi, este alocata cu 149 de instalatii fotovoltaice. Todiresti, are 60 de locuinte, sunt 1,5 milioane de lei disponibili. Pe viceprimarul din Todiresti nu-l interesa subiectul, era si irascibil, iar cel din Ciurea m-a facut si tampit si m-a intrebat daca vreau sa-i vand eu panouri”, spune Chicet. El a spus ca a dat de un singur primar dintr-o localitate care avea o singura locuinta eligibila, care a fost interesat si a cerut informatii despre acest program.
Detalii, pe Economica