INTERVIU Cristian Socol: Politica de crestere a salariilor trebuie sa continue. O economie care merge cu frana trasa nu asigura dezvoltare
Unul dintre economistii de top ai PSD, profesorul ASE Cristian Socol a acordat un interviu ECONOMICA.NET, în care cere continuarea politicii de dezvoltare a României pe baza cresterilor salariale, indiferent de guvernarile care vor veni. El admite ca deciziile la nivel economic sunt exclusiv politice si apartin conducerii PSD. Accepta ca sunt ramâneri în urma în ceea ce priveste investitiile, mai ales în infrastuctura. Este nemultumit de cooperarea cu banca centrala si sistemul bancar, care s-ar afla sub potential, dar sublinaza, în acelasi timp, ca politicile fiscala si monetara trebuie sa ramâna independente, separate.
De unde si cand v-a venit ideea cu strategia wageledgrowth?
Din teoria macroeconomica, din experienta statelor europene dezvoltate (majoritatea au implementat aceasta strategie), din carti si articole recente publicate in reviste stiintifice/edituri prestigioase (gen Cambridge Journal of Economics, Review of Keynesian Economics, Harvard University Press) si din analiza indicatorilor macroeconomici si sociali ai Romaniei. Ideea a aparut in perioada crizei, din analiza asimetriei puternice in ceea ce priveste povara austeritatii (in mare parte aceasta a cazut pe lucratori, ponderea muncii in PIB - si asa mica - reducandu-se substantial).
Germania pare mai nou sa aplice aceeasi strategie. Asa e?
Germania, alaturi de alte 16 tari din UE au implementat #wageledgrowth in ultimii 3 ani conform datelor oficiale Eurostat. Acestea au crescut consistent ponderea alocata remunerarii lucratorilor din ceea ce se produce, deci pot fi considerate regimuri #wageledgrowth. Cu toate acestea raman diferente imense intre ponderea in PIB a remunerarii lucratorilor in celelalte tari UE si Romania, de unde necesitatea unei viteze mai mari a implementarii strategiei la noi in ultimii doi ani. Pe de alta parte, datele oficiale Eurostat arata ca toate tarile Europei Centrale si de Est au avut cresteri consistente ale costurilor salariale in 2017 si 2018. Este un lucru normal avand in vedere viteza mare de convergenta a preturilor si viteza redusa de convergenta a salariilor in aceasta regiune fata de media UE. Sa nu uitam totusi analiza OECD publicata recent in care se arata ca Romania a avut cea mai mare crestere de productivitate dintre tarile analizate.
A fost o miscare prociclica sau anti-ciclica? Pe ce potential de crestere s-a bazat Romania in utimii doi ani?
#Wageledgrowth este o strategie pe termen mediu. Am propus implementarea graduala in perioada 2013-2014 si cu o viteza mai mare in perioada 2015-2018. In 2019 si 2020 se revine la o implementare graduala, prioritare fiind investitiile. In sine nu poate fi caracterizata ca o strategie pro sau anticiclica. Viteza de implementare a masurilor de stimulare a cererii agregate poate fi mai mare sau mai mica in functie de contextul macroeconomic in care se aplica. Este o strategie de revenire economica, dar, in acelasi timp, poate fi considerata o strategie de crestere economica bazata pe marirea productivitatii muncii, salarii de eficienta, efecte de multiplicare si - observat si la noi - efecte pozitive pe stimularea ofertei agregate.Estimarea a fost aceea de crestere economica efectiva de peste 5% medie anuala si in realitate s-au atins in 2017 o crestere a PIB real de 7% iar in 2018 de 4,1%. Modelul economic este sustenabil avand in vedere ca potentialul economiei romanesti (rata de crestere a PIB potential) a crescut de la 3,6% in 2016 la 4,5% si 4,6% in 2017 si, respectiv, 2018 (conform estimarilor Comisiei Europene) din octombrie 2018.
Detalii, pe Economica