Isarescu: Sa nu va asteptati ca acest IRCC vine ca un miracol si face dreptate pentru toata lumea. ROBOR-ul a fost demonizat
ROBOR-ul, prin rolul sau de indicator pentru credite, a fost demonizat pur si simplu si sa nu va asteptati ca acest IRCC vine ca un miracol si face dreptate pentru toata lumea, a declarat, miercuri, guvernatorul Bancii Nationale a României (BNR), Mugur Isarescu, într-un briefing de presa.
"ROBOR-ul, prin rolul sau de indicator pentru credite, a fost demonizat pur si simplu. Orice indicator are valoare cat timp este credibil. Daca il calci asa in picioare si il tii numai in pumni, isi pierde din credibilitate. Sunt foarte multi factori care actioneaza. In masura in care inflatia tinde sa creasca si publicul percepe acest lucru, ROBOR-ul datorita decalajului in timp, probabil ca, la 3 luni, va fi ceva mai mare decat IRCC-ul, dar nu cu mult si s-a dovedit acest lucru. In schimb, daca inflatia vine in jos, si publicul percepe acest lucru, e foarte probabil ca ROBOR-ul sa fie mai mic decat IRCC-ul. Vom trai si vom vedea cum va fi. Nu putem sa spunem cu exactitate, pentru ca sunt multi factori care actioneaza in acest domeniu, inclusiv controlul lichiditatilor. Sa nu va asteptati ca acest IRCC vine ca un miracol si face dreptate pentru toata lumea. Este un indice care se adauga la o marja de dobanda pe care o au bancile si care este stabilita de fiecare banca in parte", a spus Isarescu.
Oficialul BNR a adaugat ca dezbaterea privind ROBOR si IRCC ar putea trece in plan secund in conditiile in care este posibila intrarea creditului spre rate de dobanda fixa.
Isarescu: Peste 50% dintre creditele din Romania se dau acum cu dobanda fixa
"M-am uitat peste ultimele cifre si peste 50% dintre creditele din Romania se dau acum cu dobanda fixa. S-ar putea ca peste un an sa constatam ca a fost vorba despre mult zgomot pentru nimic. Intrarea creditului in Romania spre rate de dobanda fixa s-ar putea sa treaca asa, in plan secundar, toata dezbaterea asta privind ROBOR-ul si IRCC-ul. E posibil sa avem o prezenta dominanta a creditelor cu rate fixe", a explicat guvernatorul BNR.
Cat priveste indicele preturilor de consum, Isarescu a punctat ca, daca anul agricol va fi unul bun, piata va fi suficient de alimentata cu produse volatile si e posibil ca preturile la legume si fructe sa scada.
Detalii, pe Economica