Home / Stiri financiare / IT-istii CNAS, 'motivaţi' să repare sistemele informatice din sănătate cu salarii de 6.000 de lei. Şoferii câştigă de două ori mai puţin

IT-istii CNAS, 'motivaţi' să repare sistemele informatice din sănătate cu salarii de 6.000 de lei. Şoferii câştigă de două ori mai puţin

IT-istii angajati la CNAS, oamenii responsabili de buna functionare a platformei informatice din sanatate, un mastodont care a costat peste 170 de milioane de euro, sunt platiti cu venituri de la 3.700 de lei net, la 9.300 de lei "în mâna" lunar, reiese dintr-o statistica Economica, realizata pe baza datelor oficiale ale institutiei. IT-istii angajati la CNAS câstiga, în medie, dublu fata de soferii institutiei, potrivit unei statistici Economica. Razvan Vulcanescu, presedintele CNAS, spunea recent ca vrea sa angajeze sase IT-isti la CNAS, pe salarii de 5.000 de euro lunar, ca sa dezvolte platforma informatica din sanatate. Aceasta e platforma ale carei componente – SIUI, reteta electronica, cardul de sanatate, dosarul electronic de sanatate – functioneaza precar înca de când a fost lansata. 

Sistemele informatice din sanatate sunt in pragul colapsului, atrag atentia medicii de familie reuniti in Societatea Nationala de Medicina Familiei. 

"Numarul si complexitatea problemelor fundamentale cu care se confrunta sistemul medical sunt depasite ca nivel de suportabilitate de chinul zilnic prin care trec mii de medici de familie incercand sa isi faca datoria. Sistemele informatice pe baza carora ar trebui sa se stabileasca relatia dintre prestatorii de servicii (medicii de familie), asigurator (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate) si beneficiar (pacientul roman) functioneaza cu sincope atat de mari incat mai curand se poate spune ca nu functioneaza", spune Societatea Nationala de Medicina Familiei, cel mai important for al medicinei de familie, intr-o luare de pozitie remisa Economica pe 11 iunie.

Medicii de familie trebuie sa faca ture de noapte ca sa valideze documentele medicale.

"Medicii de familie solicita imperativ rezolvarea problemelor informatice si adaptarea normelor de activitate la ritmul de functionare a sistemului. Toate efectele negative ale acestei situatii se rasfrang in primul rand asupra pacientilor prin prelungirea timpului de asteptare. Disfunctionalitatile sistemului informatic din sanatate creeaza probleme insurmontabile medicului de familie, atat la nivel birocratic, cat si in comunicarea cu pacientul. De exemplu, documentele emise la un cabinet de medicina de familie (bilet de trimitere, reteta electronica) trebuie validate in termen de maximum 72 de ore, insa au fost situatii in care pe o perioada de trei zile sistemul a functionat adunat 2-3 ore. Multi dintre medicii de familie se trezesc noaptea pentru a valida documentele de peste zi, sperand ca sistemul este mai accesibil in aceasta perioada a zilei. Tot in aceasta perioada a zilei medicii de familie incearca si daca au noroc reusesc sa faca raportarile lunare obligatorii catre CNAS", au semnalat medicii de familie in pozitia oficiala remisa Economica.

O treime din an, una sau mai multe dintre componentele platformei informatice a asigurarilor sociale de sanatate nu functioneaza, a spus recent, intr-un interviu Economica, medicul Raluca Zoitanu, secretarul Patronatului Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov.

Detalii, pe Economica

miercuri, 12 iunie 2019, 336 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile