La limită: Datoria publică a României depășește 800 mld. lei în ianuarie 2024, depășind 50% din PIB
Datoria publică a României a atins un nou record, ajungând la 802 mld. lei în ianuarie 2024, conform datelor publicate de Ministerul de Finanțe. Această sumă reprezintă peste 50% din Produsul Intern Brut (PIB) al țării.
În luna ianuarie a acestui an, guvernul condus de Marcel Ciolacu a majorat datoria guvernamentală cu 18 mld. lei. Cu toate că datoria României este sub pragul european de 60% din PIB, economiștii atrag atenția că o economie mai puțin robustă, precum cea a României, ar trebui să țintească o datorie publică sub 45-50% din PIB.
În 2023, an caracterizat printr-o creștere economică, datoria publică a României a crescut atât în cifre absolute, cât și raportată la PIB. Aceasta înseamnă că îndatorarea a avut o evoluție mai rapidă decât economia în sine.
Detalii privind structura datoriei arată că datoria pe termen scurt a României se ridică la 42 mld. lei, în timp ce datoria pe termen lung a atins 750 mld. lei la finalul lunii ianuarie 2024. În ceea ce privește moneda în care a fost contractată datoria, cea mai mare parte, respectiv 339 mld. lei, este în euro. Datoria locală se situează la 377 mld. lei, în timp ce datoria în dolari se ridică la 84 mld. lei. Restul datoriei, în valoare de 1,1 mld. lei, este denominată în alte monede.
Administrația centrală are o datorie de 781 mld. lei, în timp ce administrația locală a acumulat o datorie de 21 mld. lei.