Lectie pentru Romania: Mii de cetateni europeni scapa de clauzele abuzive din contracte
Pusa fata în fata cu legislatia europeana, România se pierde cu firea, mai ales când autoritatile ar trebui sa actioneze în domenii sensibile, precum cel bancar. Un raport al Comisiei Europene arata ca mii de actiuni în încetare împotriva praticilor abuzive ale profesionistilor au fost derulate la nivelul Uniunii Europene, în timp ce în România nici macar nu s-a auzit de ele.
Inca de la momentul in care a devenit public faptul ca legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre consumatori si profesionisti va fi modificata, astfel incat sa fie in acord deplin cu legislatia europeana, spiritele s-au agitat. Legea ar fi trebuit sa contina o prevedere prin care efectele clauzelor abuzive din contractele preformulate sa fie eliminate printr-o singura actiune in instanta. Bancile s-au simtit puse in pericol de o astfel de posibilitate, si nu fara temei, astfel ca au facut toate cele trebuincioase pentru a intarzia procedura sau a o face neaplicabila – ceea ce pana acum au si reusit. Pozitia bancilor in acesta chestiune a fost unitara, desi nu toate au bube in contractele de credit.
Insa exista deja un act normativ care ar putea duce la eliminarea clauzelor abuzive, doar ca, in mod inexplicabil inca, acesta nu a fost utilizat, desi e in vigoare din 2007.
Ce se intampla in Europa
Cand interesele colective ale consumatorilor sunt incalcate, autoritatile si asociatiile au parghiile legale sa remedieze situatia, pe cale amiabila sau prin intermediul instantei.
Detalii, pe Economica