Legea etichetarii laptelui, din nou in Parlament. De teama infringementului, Guvernul a propus modificari. Ce va scrie pe eticheta
Dupa doua scrisori oficiale prin care Comisia Europeana si-a exprimat dezacordul asupra anumitor prevederi din legea privind etichetarea laptelui si produselor lactate, adoptata anul trecut, parlamentarii vor supune din nou la vot un proiect de act normativ de modificarea a acestei legi care nu s-a aplicat niciodata. O prima runda de discutii va avea loc azi, în Comisia de Agricultura din Camera. Guvernul se asteapta ca Legea din 2016 sa nu primeasca niciodata acordul Comisiei.
Modificarea Legii privind etichetarea laptelui si a produselor lactate (Legea 88/2016), un act normativ elaborat la presiunea fermierilor romani dorinici sa limiteze importurile si sa obtina preturi mai bune de la procesatori intra din nou in actualitatea parlamentara. Dupa un raspuns negativ din partea Comisie Europene care a semnalat riscul introducerii unui nou infringement impotriva Romaniei (ca in cazul legii produselor romanesti in hypermarket), parlamentarii vor discuta astazi, 30 mai, pe marginea modificarii legii, pentru a-l armoniza cu Regulamentele UE. Mentionam ca Legea nu poate intra in vigoare pana nu are acordul Comisie Europene, iar Guvernul, in punctul sau de vedere adresat Paralamentului sustine ca din mesajul Comisiei "se intelege ca este foarte putin probabil ca reprezentantii Comisiei Europene sa emita o decizie avand in vedere incalcarea procedurii de notificare, aspect ce ridica probleme majore pentru intrarea in vigoare a Legii 88/2016.
De altfel, in decembrie 2016, a trecut de Senat un proiect de modificare a Legii etichetarii laptelui, dar procedura s-a oprit pentru a se astepta raspunsul de la Bruxelles.
"Va fi o prima discutie (pe marginea acestui proiect de modificare a Llegii 88/2016 n.red). Noi am preluat observatiile trimise de catre Comisia Europeana catre Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si punctul de vedere al Guvernului, iar textul pe care il vom discuta este unul modificat fata de cel precedent (proiect adoptat de Senat in decembrie 2016 n.red). Nu avem nicio graba cu acest proiect", a declarat pentru ECONOMICA.NET Ioan Munteanu, presedintele Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor.
Detalii, pe Economica