Legea restituirii proprietatilor, Monopoly in toata regula
Dupa multe incercari de solutionare a problemei restituirii proprietatilor (Legea nr. 18/1991, Legea nr. 169/1997, Legea nr. 1/2000, Legea nr. 10/2001, Legea nr. 247/2005), guvernul Ponta isi va asuma raspunderea pe Legea retrocedarilor pe data de 26 martie 2013
Proiectul de lege privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania incepe mai mult decat incurajator. Astfel, conform prevederilor art. 1 alin. 1 din lege, imobilele preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist se restituie in natura. Ca orice lucru bun, nu dureaza la nesfarsit, asa incat termenul-limita pentru realizarea situatiei comparative a cererilor si disponibilului de teren de catre Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara va fi in jurul datei de 1 martie 2014, comisiile locale si judetene de fond funciar avand obligatia de a solutiona toate cererile de restituire pana in luna ianuarie 2016.
Dupa realizarea situatiei comparative a cererilor si disponibilului de teren, diferentele vor fi cu siguranta uriase, astfel incat se va aplica, conform prevederilor proiectului de lege, un regulament tip Monopoly. Drept urmare, cererile care nu vor putea fi solutionate direct prin restituirea in natura se vor solutiona prin acordarea unor masuri reparatorii sub forma de puncte. Punctele in cauza vor avea o valoare nominala de 1 leu/punct si vor putea fi folosite prin achizitionarea, in urma unor licitatii publice, de „proprietati“ din Fondul National al terenurilor agricole, forestiere si al altor imobile, incepand cu anul 2016. Fondul national este constituit in principal din terenuri agricole si forestiere care nu fac obiectul restituirii in natura, aflate in proprietatea privata a statului si in administrarea Agentiei Domeniilor Statului, cat si din alte imobile proprietate a statului, la propunerea institutiilor publice detinatoare.
Restituire pe bani fictivi
Acest sistem tip Monopoly in care fostii proprietari vor avea puncte (bani fictivi) are si avantaje dar si dezavantaje. Fostii proprietari trebuie sa aiba in vedere faptul ca, in conformitatea cu prevedrile proiectului de lege, evaluarea imobilelor revendicate se va face prin aplicarea grilei notariale valabile la data intrarii in vigoare a legii in cauza. Mentionez faptul ca grilele notariale de anul acesta au fost ajustate, insa cu toate acestea sunt in medie cu 30%-35% mai scazute decat pretul pietei. Pe de alta parte, o solutie prin care toate proprietatile sa fie evaluate de experti s-a dovedit a fi imposibil de aplicat in cazul Romaniei.
Un avantaj ar fi faptul ca si imobilele din Fondul national, ce vor fi scoase la licitatie, vor fi evaluate tot prin aplicarea grilei notariale. Conform proiectului de lege, in termen de 3 ani de la primirea deciziei de compensare, dar nu mai devreme de inceputul anului 2017, fostii proprietari, care fac dovada ca au participat si la licitatii nationale si nu au reusit sa isi valorifice punctele, pot opta pentru valorificarea acestora in numerar. Aceasta valorificare credem ca se va putea face esalonat, pe o perioada mai lunga de timp (10%/an).
Detalii, pe Capital