Legiferarea privilegiilor pe viata. Beneficiarii pensiilor speciale au printre cele mai scurte stagii de cotizare la pensie din Romania
8.500 de români care primesc pensii speciale se numara printre beneficiarii celor mai scurte stagii de cotizare la sistemul public de pensii. Acestia cotizeaza între minimum 14 si 25 de ani la asigurarile sociale de stat si, gratie unor legi care le ofera privilegii pe viata, obtin la pensie 80% din veniturile realizate fie în ultima luna, fie ultimul an de munca.
Aproape 8.500 de pensionari din randul magistratilor, grefierilor, expertilor si tehnicienilor criminalisti, pilotilor, insotitorilor de bord, membrilor echipajului de cabina, navigatorilor, diplomatilor, functionarilor parlamentari, auditorilor publici externi ai Curtii de Conturi si altor cateva categorii profesionale au incasat in luna martie pensii speciale, potrivit celor mai recente informatii centralizate ale Casei Nationale de Pensii Publice.
Beneficiarii pensiilor speciale au printre cele mai scurte stagii de cotizare la pensie dintre toate categoriile profesionale din Romania, potrivit informatiilor pe care Casa Nationala de Pensii Publice le-a comunicat la solicitarea ECONOMICA.NET. De exemplu, auditorii publici externi la Curtea de Conturi au dreptul, la implinirea varstei standard de pensionare, la pensie speciala, daca au cel putin 14 ani vechime in functie, in timp ce diplomatii cu minimum 15 ani vechime in Ministerul Afacerilor Externe au dreptul, la implinirea varstei de 60 de ani, la pensie speciala.
Stagiul de cotizare reprezinta perioada de timp pentru care oamenii datoreaza si platesc contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.
Cat cotizeaza la sistemul public de pensii beneficiarii pensiilor speciale
Pilotii, insotitorii de bord, parasutistii beneficiaza de pensie de serviciu, daca au minimum 50 de ani si cel putin 20 de ani vechime ca personal aeronautic civil navigant profesionist. Pensia pe care o incaseaza reprezinta 80% din media veniturilor totale brute realizate in ultimul an de munca.
Detalii, pe Economica