Home / Stiri financiare / Legile senatorului Zamfir referitoare la sistemul bancar, declarate neconstitutionale de catre CCR

Legile senatorului Zamfir referitoare la sistemul bancar, declarate neconstitutionale de catre CCR

Legile senatorului Zamfir referitoare la sistemul bancar, declarate neconstitutionale de catre CCR

Curtea Constitutionala a României a admis miercuri sesizarea PNL, PMP si USR referitoare la modificarile aduse Legii pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, informeaza CCR. Cele trei proiecte legislative au fost initiate de senatorul ALDE Daniel Zamfir si votate de majoritatea PSD/ALDE în Camera Deputatilor, chiar în aceeasi zi în care Guvernul anunta Ordonanta 114/2018, care a introdus taxa pe activele bancare.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile articolului unic din Legea pentru modificarea si completarea articolului 10 din Legea 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale sunt neconstitutionale", se arata in decizia judecatorilor constitutionali.

Potrivit sesizarii PNL, PMP si USR, prin modificarile aduse legii se creeaza un cadru juridic "privilegiat" in cazul persoanelor care savarsesc infractiuni de evaziune fiscala, "de natura a incuraja astfel de fapte antisociale si nu de a descuraja evaziunea fiscala, respectiv prejudicierea statului si, implicit, a contribuabililor".

Semnatarii sustineau ca "reglementarea confuza adoptata ofera posibilitatea faptuitorului de a interpreta legea, in sensul a patru posibile cazuri de evaziune fiscala descoperite, in care beneficiaza de clementa prin inlaturarea cercetarii penale/judecatoresti. In acest mod este inlaturata pedeapsa pentru acest tip de fapte penale de o gravitate aparte si echivalenta cu cea a altor tipuri de infractiuni in care nu este aplicat acelasi regim juridic", explicau semnatarii.

Potrivit acestora, modificarile aduse acestei legi incalca art 1 alin. (3) din Constitutie privind statul de drept, in componentele sale referitoare la apararea ordinii publice si a sigurantei publice, prin crearea unei stari de pericol pentru o serie de valori constitutionale.

"Raportat la cauza de fata, apreciem ca Legea pentru modificarea si completarea art. 10 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale (...), prin solutiile legislative propuse, inlatura efectul disuasiv al pedepselor si, prin aceasta, aduce atingere rolului de preventie generala atasat normelor de incriminare cuprinse la art. 8 si 9 din Legea nr. 241/2005, in conditiile in care infractiunile de evaziune fiscala au un pericol social foarte ridicat, intrucat privesc relatiile sociale referitoare la circuitul financiar si fiscal si protejarea bugetului general consolidat, in vederea asigurarii resurselor necesare statului pentru indeplinirea functiilor sale", precizau semnatarii sesizarii.

In opinia lor, reglementarea va duce la incurajarea savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala, in conditiile in care faptuitorul aflat la prima abatere, indiferent de cuantumul prejudiciului produs, ori nu va fi sanctionat in niciun fel sau va fi condamnat doar la achitarea amenzii penale sau va beneficia de suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere.

Detalii, pe Economica

joi, 14 martie 2019, 448 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile