Liberalizarea programelor nationale de sanatate a inceput, de fapt, acum 15 ani cu privatizarea serviciilor de dializa
Furnizorii privati de servicii medicale vor putea, în curând, sa intre în competitie cu cei de stat pentru fondurile programelor nationale de sanatate, daca proiectul de Ordonanta pentru modificarea Legii Sanatatii, pus recent în dezbatere publica, va intra în vigoare în forma anuntata de Guvern. Pacientii vor putea sa-si aleaga clinica sau spitalul public sau privat în care vor sa primeasca serviciile medicale, prevazute în programul national în care sunt inclusi, si pot sa schimbe furnizorul daca sunt nemultumiti de modul în care au fost tratati. Fara sa plateasca nimic. Masurile anuntate de Guvern vizeaza liberalizarea, si nu privatizarea programelor nationale de sanatate. În privinta privatizarii serviciilor medicale, avem deja un precedent din care pacientii au avut de câstigat: serviciile de dializa acordate printr-un program national dedicat. O analiza exclusiva publicata deja de ECONOMICA.NET arata ca acum, la 15 ani de la privatizarea acestor servicii, peste 80% dintr-un miliard de lei, banii proveniti de la CNAS prin programul national de supleere a functiei renale, merg la trei jucatori privati: subsidiara locala a grupului german Fresenius, suedezii de la Diaverum si nemtii de Avitum.
Liberalizarea programelor nationale de sanatate
Guvernul vrea ca serviciile medicale din cadrul programelor nationale de sanatate curative, care se suporta din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, sa se deruleze, in mod unitar, atat prin furnizori publici, cat si prin furnizori privati, in mod similar cu reglementarea privind furnizorii privati de medicamente si dispozitive medicale. Astfel se asigura accesul imediat al pacientilor la tratament in cadrul programelor nationale de sanatate curative si, functie de optiunea acestora, prin furnizorii care sunt autorizati si evaluati si care au incheiat contracte de furnizare de servicii medicale cu Casele de Asigurari de Sanatate, se arata in proiectul de Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul sanatatii, respectiv modificarea anumitor reglementari necesare functionarii Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania.
Spre comparatie, legislatia in vigoare spune ca furnizorii privati de servicii medicale au acces la programele nationale de sanatate doar pentru servicii care depasesc capacitatea furnizorilor publici de servicii medicale.
In forma anuntata, masurile pe care vrea sa le ia Guvernul vizeaza liberalizarea, si nu privatizarea programelor nationale de sanatate. Pacientii inclusi intr-un program national de sanatate vor putea sa-si aleaga clinica de stat sau privata in care vor sa fie tratati, cu toate costurile suportate de CNAS, din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate.
In privinta privatizarii serviciilor medicale avem deja un precedent: 15 ani au trecut de la privatizarea serviciilor de dializa din tara noastra, din care pacientii au avut de castigat.
Detalii, pe Economica