Home / Stiri financiare / Lipsa fortei de munca, oportunitate de afaceri: penitenciarele au facut anul trecut 12,7 milioane de euro folosind detinuti

Lipsa fortei de munca, oportunitate de afaceri: penitenciarele au facut anul trecut 12,7 milioane de euro folosind detinuti

Lipsa fortei de munca, oportunitate de afaceri: penitenciarele au facut anul trecut 12,7 milioane de euro folosind detinuti

Penitenciarele au început sa devina jucatori din ce în ce mai importanti pe piata fortei de munca din România, unde lipsa muncitorilor, chiar si cei necalificati, genereaza mari probleme companiilor. Anul trecut, Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) a obtinut din munca detinutilor venituri de peste 12,7 milioane de euro, cu 22% mai mult decât în anul anterior. Peste 2.200 de detinuti au lucrat pentru companii sau persoane fizice numai în primele trei luni ale anului.

Aproximativ 2.600 de detinuti din mai multe penitenciare ale tarii au lucrat anul trecut pentru diverse companii locale, in baza unor contracte de prestari servicii incheiate intre directorii penitenciarelor unde sunt inchisi acestia si firmele respective, indica informatiile furnizate de Administratia Nationala a Penitenciarelor pentru ECONOMICA.NET. Pentru munca depusa de detinuti, care sunt in majoritatea cazurilor remunerati pentru activitatile prestate, ANP a incasat anul trecut venituri brute (fara TVA) de peste 58,8 milioane de lei, in crestere fata de anul trecut cand penitenciarele au facturat in total aproximativ 48 de milioane de lei. In primul trimestru al acestui an, peste 2.200 de persoane private de libertate au fost implicate in activitati lucrative pe baza de contract de prestari servicii, munca lor generand peste 14,2 milioane de lei.

Penitenciarele care au incheiat cele mai mari contracte anul trecut au fost cel dn Timisoara, urmat de cel din Arad si Bucuresti-Rahova.

"Persoanelor condamnate li se poate cere sa munceasca, in raport cu timpul regimului de executare, tinandu-se seama de calificarea,deprinderile si aptitudinile acestora, de varsta, starea de sanatate, masurile de siguranta, precum si de programele destinate sprijinirii formarii profesionale a acestora", explica ANM. De asemenea, conform unei decizii a directorului general al insitutiei, selectionarea si repartizarea detinutilor la munca se efectueaza si in functie de riscul pentru siguranta penitenciarului, conduita detinutului, calificarea profesionala a acestora, interdictiile ce decurg din hotararea de condamnare sau cauzele aflate pe rolul instantelor de judecata ce pot influenta comportamentul persoanelor respective.

Conform oficialilor ANM, in general, activitatile prestate de detinuti sunt necalificate in domenii precum constructiile, agricultura, panificatie, salubrizare. Mai exact, detinutii se ocupa, printre altele de confectionarea de ambalaje, confectii textile, cos fete sau talpi de incaltaminte, monteaza subansamble sau accesorii mobilier, sorteaza-ambaleaza,  eticheteaza produse, manipuleaza marfa, monteaza structuri caroserii, spala masini, ansambleaza componente de electrice si electrocasnice, intretin plantatii pomicole si viticole, intretin spatii verzi etc.

Detalii, pe Economica

marti, 21 mai 2019, 310 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile