Lista comisioanelor ascunse pe care bancile refuza sa le afiseze la retragerile de la bancomat
Retragerea banilor de la bancomat a ramas, pentru români, utilitatea de baza a cardului de debit. Avem însa o problema cu comisioanele percepute de banci pentru operatiunile de retragere de numerar de la ATM-urile altor banci. Nu stim cât costa, pentru ca nu sunt afisate pe ecranul aparatului. Aceste costuri ascunse pot ajunge la 15 lei per tranzactie - comisionul minim perceput de cea mai mare banca din România atunci când un client baga cardul în ATM-ul altor banci. Desi un ordin al Protectiei Consumatorului obliga bancile, începând din luna martie a acestui an, sa afiseze clar la bancomat comisionul perceput pentru fiecare operatiune, suntem în noiembrie si nicio institutie de credit nu s-a conformat. Motivul: costa mult si este greu. ANPC spune ca ordinul va fi aplicat, însa în etape.
Atunci cand, de voie, de nevoie, romanul baga cardul in bancomatul altei banci decat cea unde are cont, costul operatiunilor este mult mai mare si nu mai apare afisat pe ecran. In locul sumei de bani care trebuie platita pentru a scoate bani sau a interoga soldul la ATM-ul "concurent", apare mesajul "Tranzactia dumneavoastra va fi comisionata conform conditiilor din contractul incheiat cu emitentul cardului".
Cum multe banci au operat modificari in politica de comisionare in ultimele doua luni, ECONOMICA.NET a consultat taxele si comisioanele practicate de cele mai mari banci din Romania si iti prezinta, in tabelul de mai jos, costurile percepute de banci la retragerea de numerar de la ATM, cea mai frecventa operatiune efectuata de romani.
BCR, cea mai mare institutie de credit din Romania, este si cea mai scumpa atunci cand clientul foloseste alt ATM decat cele ale bancii. Percepe un comision minim de 15 lei, care la o suma eliberata de 100 de lei ar reprezenta 15% din valoarea tranzactiei; iar la 1.000 de lei, 1,5%. Ultima modificare a taxelor si comisioanelor BCR a fost operata la 1 octombrie 2015, banca incurajand atunci clientii sa efectueze operatiuni la automatele bancare, ATM-uri si APT-uri BCR (ghiseul automat) sau prin internet si mobile banking, mai degraba decat la agentiile bancare.
Pentru clientii BRD, retragerea sumei de 1.000 de lei de la alte ATM-uri decat cele ale bancii costa tot 15 lei, in timp ce Banca Transilvania taxeaza posesorii de carduri Visa Electron cu 10 lei daca sunt nevoiti sa scoata aceeasi suma de bani de la un bancomat care nu apartine bancii.
La Raiffeisen Bank, 1.000 de lei "costa" 13 lei atunci cand clientii folosesc automate bancare care nu apartin bancii, iar UniCredit percepe cu 50 de bani mai putin.
La banca de stat CEC Bank, comisionul perceput la operatiunea aleasa ca exemplu este de 8,5 lei.
Detalii, pe Economica