Home / Stiri financiare / Mai mult ajutor pentru regenerabili: Pot alege sa primeasca direct subventia, prin tarife fixe, platite de ceilalti consumatori

Mai mult ajutor pentru regenerabili: Pot alege sa primeasca direct subventia, prin tarife fixe, platite de ceilalti consumatori

Mai mult ajutor pentru regenerabili: Pot alege sa primeasca direct subventia, prin tarife fixe, platite de ceilalti consumatori

Schema de sprijin pentru producatorii de energie electrica din surse regenerabile va fi modificata, iar proprietarii de panouri fotovoltaice si turbine eoliene vor avea posibilitatea sa primeasca în mod direct subventiile, odata cu introducerea sistemului feed-in tariff. Asta daca o propunere a ANRE de modificare a legislatiei în domeniu va fi si aprobata de Legislativ.

“Vom elabora o schema noua, alternativa la certificatele verzi care exista acum. Producatorii de energie din surse regenerabile vor avea posibilitatea sa treaca, voluntar, pe schema de feed-in tariff. Vor avea sase luni sa se decida asupra schemei pe care doresc sa o foloseasca”, a declarat vicepresedintele ANRE Zoltan Nagy-Bege.

Autoritate spune totodata ca vrea sa nu modifice impactul asupra pretului final al electricitatii platit de consumatori,a spus Bege.

In prezent, producatorii de energie regenerabila primesc gratuit un numar de certificate verzi, pe care le pot vinde pe o piata specializata, pentru un castig in plus fata de energia propriu-zisa. Furnizorii de energie sunt obligati sa cumpere aceste certificate verzi, care sunt in final platite de toti consumatorii, inclusiv de populatie, in factura finala. Aceasta schema functioneaza in Romania inca din anul 2005.

Momentan, impactul certificatelor verzi in factura consumatorului este de 11 euro/MWh, dar o propunere legislativa prevede cresterea acestuia, etapizat, pana la 14,5 euro, in anul 2022. 

Iata ce scrie intr-unul dintre amendamentele care urmeaza sa fie discutate si apoi votate de deputati:

„Incepand cu anul de analiza 2018, ANRE stabileste prin ordin, pana la data de 1 martie a fiecarui an, cota anuala obligatorie de achizitie de certificate verzi aferenta anului precedent, pe baza consumului final de energie electrica din anul precedent, astfel incat impactul mediu la consumatorul final sa fie de 11,7 euro/MWh in anul 2018, 12,5 euro/MWh in anul 2019 13 euro/MWh in anii 2020-2021 si 14,5 euro/MWh incepand cu anul 2022.

Prevederea vine sa creasca facturile de energie electrica in anii urmatori, si este favorabila „regenerabililor”, care vor putea valorifica mai multe certificate verzi, platite de toti consumatorii romani, prin factura.

Ce este feed-in tariff si cand se introduce

Feed-in tariff este un sistem prin care producatorii de energie primesc direct, o anumita suma de bani pentru fiecare MWh produs si livrat in retea. Banii sunt platiti periodic, in functie de canitatile livrate si sunt, teoretic, suportati, prin factura, de ceilalti consumatori de energie electrica. Alaturi de schema de sprijin prin certificate verzi, este celalalt sistem utilizat pentru promovarea energiei din surse regenerabile.

'Ieri (marti - n.r.), in Comisia de industrii din Camera Deputatilor, a fost pe ordinea de zi Legea de aprobare a OUG 24/2017, care a venit cu unele masuri, marea majoritate in favoarea producatorilor de regenerabile, dar, dupa un an de aplicare, am ajuns la concluzia ca nu si-a atins scopul aceasta ordonanta, iar, prin legea de aprobare, exista posibilitatea sa corectam sau sa venim cu noi modificari. Sens in care inca din decembrie ANRE a inceput discutiile cu producatorii de energie regenerabila si in februarie - inceputul lui martie am formulat mai multe amendamente la aceasta OUG', a arata oficialul ANRE.

Unul dintre amendamente vizeaza trecerea la sistemul de tarife fixe, asa-numitul sistem feed-in tariff, propunere cu care au fost de acord toti cei consultati de ANRE, a sustinut Nagy-Bege.

Detalii, pe Economica

joi, 26 aprilie 2018, 350 afisari

Curs BNR luni, 25 noiembrie 2024

1 EUR4.9767 RON
1 USD 4.7456 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8200 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile