Home / Stiri financiare / Mai multa disciplina in piata de energie electrica: contractele bilaterale nu mai pot fi denuntate

Mai multa disciplina in piata de energie electrica: contractele bilaterale nu mai pot fi denuntate

Mai multa disciplina in piata de energie electrica: contractele bilaterale nu mai pot fi denuntate

Un proiect de ordin al ANRE ofera posibilitatea participantilor la pietele centralizate de energie de a trece în contracte clauze de penalizare care sa-i protejeze de denuntarea unilaterala, asa cum au mai aparut situatii în care actorii din piata au vrut sa profite de evolutia preturilor.

In ultimii ani au fost sesizate in piata de energie mai multe situatii in care cumparatorii si furnizorii nu si-au respectat obligatiile din contractile incheiate intre ei, cu scopul de a-si maximiza profiturile in functie de evolutia preturilor. Astfel, atunci cand pretul a crescut, au fost producatori care au denuntat contractul existent, semnat anterior la un pret mai mic, pentru a-si disponibiliza energie pe care sa o vanda altuia, la pretul mai mare de acum. La fel, au existat furnizori care, atunci cand a scazut pretul in piata, au denuntat contractul de cumparare semnat anterior la un pret mai mare, si au iesit in piata sa cumpere energia la un pret mai mic.

ANRE a elaborat un proiect de ordin prin care stabileste noi reguli perntru contractele semnate pe piata centralizata a contractelor bilateriale cu negociere continua, care este in dezbatrere publica.

In primul rand, denuntarea contractelor nu va mai fi permisa. "Contractul standard nu contine posibilitatea denuntarii, solicitarea de denuntare fiind tratata drept incalcare a contractului si supusa clauzelor de reziliere" se arata in proiectul ANRE.

Iar rezilierea nu va fi posibila decat prin plata, la pretul pietei, a energiei care nu a mai fost vanduta sau cumparata pe baza contractului care urmeaza sa fie reziliat. "Contractul standard poate fi reziliat doar cu plata de catre partea din cauza careia se produce rezilierea, celeilalte parti, a unei compensatii egale cu valoarea diferentei dintre valoarea restului energiei la pretul de contract si valoarea restului energiei la pretul produsului/produselor echivalent/echivalente disponibil/disponibile pe PCCB-NC sau, daca acestea nu au fost tranzactionate in ultimele 12 luni, al celor disponibile pe PC-OTC, la data cea mai apropiata de momentul rezilierii din ultimele 12 luni", scrie in proiect.Daca diferenta de pret este pozitiva si cumparatorul a cauzat rezilierea, compensatia se plateste vanzatorului de catre cumparator, iar daca diferenta este negativa si vanzatorul a cauzat rezilierea, aceasta se plateste cumparatorului, de catre vanzator;

Detalii, pe Economica

joi, 25 octombrie 2018, 534 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile