Mancam tot mai mult precum americanii. Carnea de vita, cartofii dulci, unele fructe si seminte din UE pot fi de peste ocean
Românii manânca din ce în ce mai multe produse importate direct sau indirect din SUA, astfel ca în 2018 s-a înregistrat un nou record din acest punct de vedere. Vita din Italia, Olanda sau Germania poate proveni de fapt din SUA, la fel ca si orezul sau biscuitii. Situatia este similara si în cazul unor fructe, seminte sau legume. În total, în 2018, importurile de alimente din SUA au depasit 181 milioane de dolari, cu peste 22% mai mult decât în anul precedent.
Mai bine de o treime (37,6%) din produsele agroalimentare fabricate in SUA care au ajuns anul trecut pe piata locala au fost importate indirect, astfel ca par a proveni din state europene precum Italia, Germania, Olanda sau Polonia, arata un raport al departamentului pentru Agricultura al SUA. Situatia a fost similara si anii anteriori, cu un punct maxim in 2016 cand 47% din valoarea totala a importurilor de 121,5 milioane de dolari au fost importuri indirecte. In 2017, procentul a fost de 44% din valoarea totala a importurilor, adica aproximativ 66 de milioane de dolari.
"Numeroase produse alimentare si agricole din S.U.A. sunt directionate catre principalele porturi vest-europene si sunt transbordate pe piata comuna a UE. Importurile indirecte au crescut constant din 2014, reflectand o cerere robusta pentru alimente cu valoare ridicata.Exista mai multe categorii de produse care sunt importate exclusiv sau aproape exclusiv prin alte state membre ale UE. Dintre acestea, carnea de vita din SUA ajunge in Romania exclusiv prin intermediul distribuitorilor din Italia, Olanda si Germania din cauza flexibilitatii volumului si a cerintelor de licentiere. Cererea de carne de vita din SUA de calitate superioara a dus la o crestere de doua cifre a importurilor anuale", noteaza analistii USDA.
Mai exact, in 2018, Romania a importat indirect carne de vita in valoare de 1,5 milioane de dolari, cu 54% mai mult decat in 2017. In 2014, spre exemplu, importurile indirecte de vita valorau doar 456.000 de dolari.
Cele mai multe produse ce ajung din SUA in Romania prin intermediul importatorilor din alte state membre fac insa parte din categoria fructe si nuci, astfel ca valoarea importurilor de acest tip s-a cifrat in 2018 la peste 3,7 milioane de dolari. Trendul este insa unul descendent, avand in vedere ca in 2017 valoarea importurilor a fost de 6,4 milioane de dolari, iar in 2016 de 10,4 milioane de dolari. "Curmalele, smochinele, afinele, orezul si biscuitii au tendinta de a intra in Romania prin alte state membre ale UE, de obicei in Olanda sau Germania. Transbordarea este, de asemenea, abordarea importatorilor locali atunci cand vine vorba de arahide, alune si fistic", explica USDA.
De asemenea, am importat din SUA via UE arahide in valoare de peste 1 milion de dolari (1,4 milioane de dolari in 2017) si cartofi dulci in valoare de 741.000 de dolari, fata de 106.000 de dolari in 2014, spre exemplu.
Detalii, pe Economica