Mancare de import in valoare de 5 miliarde de euro. Romania este tot mai dependenta de carnea, legumele si fructele UE
Alimentele cumparate din celelalte state ale Uniunii Europene au scos din tara peste 5 miliarde de euro în primele zece luni ale anului trecut. Spre comparatie, în perioada similara a lui 2016, importurile de alimente din statele UE au fost cu 13,4% mai mici. România nu se poate descurca fara carne, legume si fructe din import, astfel ca deficitul balantei comerciale pe alimente a depasit 1,6 miliarde de euro.
In primele 10 luni ale anului care a trecut, Romania a cumparat din comertul intracomunitar mancare in valoare de 5 miliarde de euro, din care 1,3 miliarde de euro produse animale si animale vii; 1,5 miliarde de euro produse vegetale si produse alimentare, dar si bauturi si tutun in valoare de 2 miliarde de euro si uleiuri in valoare de 136,4 milioane de euro, indica ultimul raport al Institutului National de Statistica (INS).
In perioada similara a lui 2016, importurile de alimente din UE au totalizat 4,4 miliarde de euro, iar in tot anul, din toate destinatiile, cifra a ajuns la 5,8 miliarde de euro.
Din punct de vedere valoric, cel mai mult am consumat din import carne, care este un sector deficitar in Romania, fie ca vorbim despre porc sau pui. In total, am consumat carne de import in valoare de 621,1 milioane de euro, cu 18,3% mai mult decat in perioada similara a anului trecut. Astfel, cea mai multa carne si organe din carne au provenit din Germania, stat caruia am platit 144,5 milioane de euro pentru marfa cumparata. Urmeaza Ungaria, ai carei exportatori au incasat din Romania 111,9 milioane de euro si Spania de unde am importat marfa in valoare de 102 milioane de euro. In total, am consumat carne de import in valoare de 621,1 milioane de euro.
Bani din tara, mai exact 398,5 de milioane de euro,cu 27,2% mai mult decat in 2016, au plecat si pentru lapte si produse lactate, oua, miere sau produse comestibile de origine animal nespecificate in alt parte, iar tara de unde am importat cel mai mult din punct de vedere valoric a fost tot Germania, cu 112,6 milioane de euro. De asemenea, am achizitionat alimente din Polonia de 76,2 milioane de euro, iar din Ungaria de 75 de milioane de euro.
Detalii, pe Economica