Home / Stiri financiare / Mariana Gheorghe, Petrom: Marea Neagra poate transforma Romania intr-un lider regional

Mariana Gheorghe, Petrom: Marea Neagra poate transforma Romania intr-un lider regional

Mariana Gheorghe, Petrom:

Exploatarea off-shore la mare adancime ne ofera posibilitatea de a avea acces la gaze naturale mai ieftine decat cele importate, spune directorul general al OMV Petrom

MV Petrom

Insa pana la prima productie mai trebuie sa asteptam cativa ani, perioada in care investitorii au nevoie, pe langa rezultate bune referitoare la zacaminte, de un regim fiscal avantajos, predictibilitate si de un sistem de redevente rezonabil.

Capital: Gazoductul Nabucco, unul din pilonii actualei strategii energetice a esuat. Considerati ca avem nevoie de o noua strategie?

Mariana Gheorghe: Cred cu tarie ca Romania are nevoie de o strategie energetica pe termen lung. Aceasta trebuie sa capitalizeze oportunitatile pe care le are Romania, dar sa dea si solutiile la provocarile pe care le avem pentru a le capitaliza. Romania are in sectorul energetic trei valente principale, si anume: factor de crestere economica, a doua poate aduce securitatea si independenta energetica si a treia este vocatia pe care o are sectorul energetic de a pozitiona Romania ca un lider regional in acest sector. Romania are un mix energetic deosebit de diversificat. In portofoliul nostru de resurse energetice avem carbune, hidro, hidrocarburi, nuclear si regenerabile.

Capital: In ce masura este realist ca noi sa fim un lider regional si pe ce ne bazam?
MG: Mixul energetic este un element puternic de valoare. A doua este pozitia de tranzit, care ne permite aceasta pozitionare intre Est si Vest si avem si o piata mare. Marea Neagra este de fapt o deschidere pe care am creat efectul domino. Pana acum era o mare in care nu erau descoperiri de hidrocarburi importante. Anul trecut in acest joint venture cu cel mai mare explorator la mare adancime din lume, ExxonMobile - are peste 200 de sonde, am facut prima descoperire care a fost seminificativa si care a deschis interesul si celorlalte tari din vecinatatea noastra. Noi suntem cei mai avansati si avem potentialul de a avea o pozitie mult mai bine-definita in aceasta regiune.

Capital: Din punct de vedere strategic avem doua noutati in sectorul energetic. Pe de-o parte sunt descoperirile din Marea Neagra unde vor fi investitii de facut. Pe de alta parte sunt gazele de sist. Ar fi mai bine sa ne concentram pe una dintre ele sau sa mergem pe diversitate?
MG: Eu sunt un adept al diversitatii. La aceasta ora stim ca avem un potential pe Marea Neagra. Avem o singura sonda forata in Marea Neagra la mare adancime, dar si primul succes. In aceasta lume a forajului la mare adancime sansele de succes sunt de 1 la 5. Pe de alta parte insa noi vom avea prin 2019-2020 prima productie. Intre acest moment, descoperirea din 2012, si 2020, ce facem noi este sa reducem gradul de risc si gradul de incertitudine.
Potentialul gazelor de sist inca nu este dovedit.De ce spuneam eu ca diversitatea este buna pentru ca trebuie sa testam, sa vedem, care este potentialul, iar apoi decizia trebuie luata in mod suveran si conform principiilor democratiei de catre autoritati.

Detalii, pe Capital

miercuri, 07 august 2013, 391 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile