Marii mosieri prevad unul din cei mai buni ani agricoli de dupa 90
A, plouat, a nins, culturile de toamna deja au rasarit, iar rapita arata foarte bine spre deosebire de anul trecut când era compromisa aproape total. Potrivit unora dintre cei mai mari femieri din tara, 2013 ar putea fi un an agricol exceptional care ar pune umarul la o crestere economica mai ridicata a României. Ministrul Agriculturii este, însa, mai ponderat
Cei mai mari fermieri ai tarii lauda, la unison, anul agricol 2013 care are premise foarte bune de a se incheia cu o productie record la toate categoriile de cereale si plante tehnice, in conditiile in care va ploua normal sau chiar daca regimul pluviometric va fi usor deficitar. In aceste conditii, estimarea Guvernului ca 0,5% din cresterea economica de 1,2% din acest an va veni din agricultura este realizabila.Nu doar conditiile climatice pot face din productia agricola a acestui an un record al ultimilor 23 de ani, ci si faptul ca suprafata terenurilor cultivate a crescut constant in ultimii ani, si pe urma subventiei directe, ajungand la aproape 8,5 milioane de hectare. Neoficial, ar fi chiar mai mult: 9,5 milioane de hectare cultivate, potrivit lui Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Producatorilor Agricoli din Romania.„Anul arata foarte-foarte bine. Deficitul de apa din sol de la seceta prelungita din anii trecuti s-a refacut in totalitate, ba chiar avem si surplus, rapita e foarte buna, de unde in urma cu un an o pierdusem pe toata, o sa facem recolta mare daca ne ajuta putin si Dumnezeu. S-ar putea ca 2013 sa fie in top 3 cei mai buni ani de dupa Revolutie”, arata Culita Tarata, cel mai mare fermier roman, pentru ECONOMICA.NET. Si pentru Adrian Porumboiu, latifundiarul ce exploateaza 50.000 de hectare de teren agricol in judetul Vaslui, 2013 se anunta un an foarte bun. „Excelent”, este afirmatia lui. Si o si sustine dand detalii despre culturi „Rapita este viguroasa, anul trecut era dezastru, graul este rasarit si are tulpina de trei degete, ma laud cu asta pentru ca sunt cel mai mare producator de grau din tara, a plouat destul si va mai ploua, exista toate sansele sa facem o recolta excelenta. Nu mi se pare deloc exagerata predictia Guvernului privind aportul agriculturii la cresterea PIB”, a spus fermierul.
Porumboiu cauta fabrici din panificatie
Porumboiu ramane axat pe pariul sau facut cu agricultura cu ani in urma, imediat dupa ce a parasit cariera de arbitru sportiv, si care l-a dus in topul celor mai bogati romani. Mai mult, se extinde. „Este o perioada buna pentru achizitii. De la terenuri agricole si pana la concurenti in dificultate. Ma intereseaza fabrici din panificatie”, precizeaza omul de afaceri.Si pentru Mihai Anghel, patronul Cerealcom Dolj, lucrurile arata bine in general. Singura regiune care ar fi defavorizata este tocmai aceea unde el exploateaza 25.000 de hectare de pamant agricol, unde rezerva de apa din sol nu s-a refacut inca in totalitate. Dar, chiar si asa, Anghel prevede o recolta buna. „Peste tot in tara lucrurile arata bine, mai putin in jumatatea de Vest a Campiei Romane.
Detalii, pe Economica