Mark Raben, CTO SAP: Trebuie sa regandim sistemele economice pentru a face fata impactului noilor tehnologii, iar robotii sa fie taxati mai mult
Mark Raben este un speaker international, si, de asemenea, CTO (Chief Technology Officer) pentru Europa Centrala si de Est si la compania SAP, una dintre cele mai valoroase companii de tehnologie din Europa. În prezent, compania germana are peste 425.000 de clienti în 180 de tari, pe care îi sustine în gestionarea tuturor factorilor disruptivi adusi de economia digitala.
Mark Raben este unul dintre liderii in domeniul inovatiilor IT B2B. In rolul sau actual de CTO la SAP, lucreaza cu clientii, partenerii si universitatile pentru a ajuta companiile sa isi transforme afacerile prin tehnologie.
ECONOMICA.NET a stat de vorba cu Mark Raben in cadrul evenimentului SAP NOW de la Bucuresti, parte a unui turneu european al companiei. Inainte de interviu, Raben a tinut o prezentare in care a vorbit despre impactul tehnologiei asupra creierului uman.
Pe scurt, in prezentarea sa, Raben a spus ca creierul nostru este format din trei parti: creierul reptilian pentru toate functiile de baza ale vietii (rutina), creierul emotional (emotiile) si creierul neomammalian (inteligenta umana, rationamentul logic, inferenta, creativitatea si imaginatia). Aceasta este zona in care omul este cu mult superior masinii, dar masinile pot prelua sarcini umane de rutina. Astfel, masinile sau puterea de calcul pot contribui foarte bine la procesul de luare a deciziilor. Acest principiu se bazeaza solutia SAP - Digital Boardroom: pe baza tuturor datelor si analizelor existente, decizia de a lua decizii bazate pe date in timp real va fi pusa la dispozitia oamenilor sau a managementului in timp real.
Majoritatea liderilor din lumea tehnologiei vorbesc despre AI, machine learning, Web 3.0 si toate aceste noi tehnologii care ne vor schimba lumea. Puteti da cateva exemple concrete despre cazurile de utilizare in care aceste tehnologii sunt puse in aplicare in prezent?
Da. Mai intai ar trebui sa dau un pic de context? Vreau sa spun ca tehnologia nu va schimba lumea deloc, este doar tehnologie. Si intotdeauna explic asta pe baza a ceea ce s-a intamplat in trecut. Asadar, daca incepeti cu adevarat intreaga calatorie de digitalizare, aceasta a inceput undeva la inceputul secolului trecut in anii 1920, cand au aparut primele idei pentru a construi un comutator foarte mic, un amplificator, tranzistorul, care de fapt a fost primul lucru produs undeva in 1956 sau ceva de genul asta. Si asta a facut de fapt blocul digital de la orice, care este digital chiar acum, deoarece au inceput cu radioul.
Detalii, pe Economica