Masurile anti-criza pe care Romania nu le-a luat, dar vecinii da: eliminarea taxelor si bani de la politicieni pentru fondurile anti COVID 19
Guvernul de la Bucuresti a refuzat pe perioada starii de urgenta sa opereze relaxari de ordin fiscal. A îndemnat populatia la solidaritate în criza economica, prin asumarea scaderii veniturilor, cu exceptia celor care au intrat în somaj tehnic. Angajatii statului nu participa la solidaritate, având veniturile intacte. În acelasi timp, tarile vecine membre UE, chiar si mai putin afectate de criza medicala, au operat masuri importante de relaxare fiscala si au invitat la solidaritate pe timp de criza si angajatii statului, si mediul politic.
Masurile anti-criza luate de guvernul de la Bucuresti s-au rezumat, in afara platii salariilor celor aflati in somaj tehnic, s-au rezumat la garantarea unor credite pe care firmele le pot lua din banci la dobanzi subventionate.Tot cu titlul de ajutor, statul roman, prin Ministerul Finantelor, a intrerupt temporar executarile silite si a promis bonusuri de 5-10%, cui isi plateste taxele cu constiinciozitate.
In acelasi timp, guvernele din Bulgaria si Ungaria, tarile vecine membre UE, chiar daca mai putin lovite de criza COVID 19, au gasit oportun sa si renunte la o parte din veniturile statului, prin reducerea sau suprimarea unor taxe. In plus, fie si ca exercitiu de imagine, partidele politice si inaltii functionari ai statului au fost obligati sa contribuie la eforturile financiare anti-criza.
Bulgaria: sefii din guvern si birourile lor politice au renuntat la salarii
Comparativ cu starea de contagiune in vestul Europei, COVID-19 este relativ mai putin raspandit in Bulgaria, cu 1.488 de cazuri confirmate si 65 de decese la 30 aprilie. Dar asta nu i-a oprit pe vecinii de la sud sa ia masuri de relaxare fiscala.Deputatii au hotarat ca inaltii functionari ai guvernului si cabinetele politice ale acestora, dar si sefii agentiilor guvernamentale sa renunte la salarii pe perioada starii de urgenta.Bulgarii au mai hotarat plata a 60% din salariile cu tot cu contributii sociale din industriile afectate de somaj tehnic. Guvernul a renuntat pana in 30 iunie la incasarea taxelor corporate. De asemenea, muncitorilor aflati in somaj tehnic li s-a permis angajarea in agricultura fara sa-si piarda beneficiile de somaj amintite mai sus.
Detalii, pe Economica