Memorandum confidential adoptat de Guvern pentru accelerarea proiectului unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda
Ministrul Energiei spune ca Guvernul a adoptat un memorandum privind accelerarea proiectului celor doua reactoare noi de la Cernavoda, care ar urma sa fie construite în parteneriat public-privat de chinezii de la CGN. Nu se poate înca sti ce contine, pentru ca ar fi confidential.
"Romania este o tara care reuseste sa fie independenta si sa produca, in ultimii ani, mai multa energie electrica decat consuma. In plus, ne asiguram ca acest lucru se va intampla si pe viitor. Zilele trecute am adoptat un Memorandum cu privire la Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda".Declaratia a fost facuta de ministrul Energiei, Anton Anton, care a fost prezent azi dimineata la un eveniment, denumit "Saptamana Diplomatiei Comerciale", si a fost preluata de agentia de presa Agerpres.
Solicitati, reprezentantii ministerului au spus ca, momentan, nu se poate spune mai mult pe aceasta tema
Surse apropiate situatiei spun insa ca ar fi vorba despre un document cu caracter confidential, care ar fi fost aprobat saptamana trecuta de Guvern, si care ar ajusta mandatele de negociere pe care le au reprezentantii Guvernului in discutiile cu compania chineza China General Nuclear Power (CGN), cu care Romania are un acord de principiu pentru construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, o investitie de peste sase miliarde de euro.
Nu se stie exact ce contine memorandumul care ar accelera proiectul si nici daca el contine vreo prevedere referitoare la cum va functiona mecanismul CFD in Romania (contractul pe diferenta), una dintre conditiile fara de care investitia de la Cernavoda nu poate fi facuta
Investitia in cele doua reactoare de cate de 700 MW fiecare, incepute de Romania in perioada comunista, s-ar ridica la 6,4 miliarde de euro. Cele doua unitati, care ar uma sa fie construite cu tehnologie canadiana CANDU, ar insemna pana la 14% din consumul national de energie electrica al Romaniei. La aceasta valoare insa, partenerul chinez trebuie sa se asigure ca isi va recupera banii investiti, cu profitul aferent, din vanzarea pe piata a energiei electrice.Iar, cum energia va fi mai scumpa decat pretul pietei (anul trecut se vorbea despre 80 de euro/MWh, potrivit unor calcule preliminare, peste pretul din piata) cineva trebuie sa suporte diferenta, pe toata durata de viata a reactoarelor.
Detalii, pe Economica