Home / Stiri financiare / Milcev, EY: 20.000 de platitori de TVA pot respira usurati. Comisia Europeana cere Romaniei sa elimine plata defalcata a TVA

Milcev, EY: 20.000 de platitori de TVA pot respira usurati. Comisia Europeana cere Romaniei sa elimine plata defalcata a TVA

Milcev, EY: 20.000 de platitori de TVA pot respira usurati. Comisia Europeana cere Romaniei sa elimine plata defalcata a TVA

Comisia Europeana solicita României sa puna capat mecanismului de plata defalcata a TVA astfel ca 20.000 de platitori de TVA pot respira usurati, a declarat Alex Milcev, liderul Departamentului de asistenta fiscala si juridica de la EY România, într-un comunicat remis vineri AGERPRES.

Comisia Europeana a decis, pe 8 noiembrie 2018, respingerea cererii de derogare in vederea aplicarii mecanismului de plata defalcata a TVA inaintata de Romania.

"Comisia isi manifesta astfel ingrijorarea cu privire la nerespectarea principiului proportionalitatii si compatibilitatii cu Tratatul de Aderare, considerand acest mecanism ca fiind contrar atat prevederilor Directivei Europene de TVA cat si libertatii furnizarii de servicii. Mai mult, Comisia Europeana a decis tot ieri sa transmita o scrisoare de notificare formala Romaniei cu privire la mecanismul de plata defalcata a TVA, facand primul pas inspre declansarea procedurii de infringement", spune Alex Milcev.

EY precizeaza, totodata, ca a atras atentia, din vara anului trecut, asupra faptului ca implementarea acestui sistem incalca prevederile comunitare.

Mecanismul de plata defalcata a TVA a fost introdus in Romania ca optional incepand cu 1 octombrie 2017 iar de la 1 ianuarie 2018 este obligatoriu pentru anumite categorii de platitori, aproximativ 20.000 de companii. Persoanele impozabile care aplica acest mecanism trebuie sa deschida un cont bancar de TVA separat, unde sumele sunt blocate pentru contribuabil. Clientii lor trebuie sa imparta plata facturii, achitand TVA separat in contul de TVA al furnizorului. Contribuabilul poate utiliza suma colectata in contul special de TVA exclusiv pentru plata TVA catre trezorerie si catre furnizorii sai.

"Inca de la momentul implementarii, mecanismul a fost evaluat ca fiind unul ce va aduce sarcini administrative majore pentru persoanele impozabile care isi desfasoara activitatea in Romania, fapt sustinut si de Comisia Europeana prin decizia luata si argumentele in sprijinul luarii acestei decizii. Potrivit Comisiei Europene, masurile contravin atat normelor UE in materie de TVA (Directiva 2006/112/CE a Consiliului), cat si libertatii de a presta servicii (articolul 56 din TFUE)", a precizat Alex Milcev.

Detalii, pe Economica

vineri, 09 noiembrie 2018, 523 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile