Ministerul Finantelor cere, curat neconstitutional, sa i se achite contributii
Anomalia legislativa care impune plata CASS la salariul minim a fost declarata neconstitutionala inca din 2010. Cu toate acestea, a fost preluata in Codul fiscal in 2011 si, abia acum, guvernul vrea sa o corecteze, dar numai in cazul alocatiilor, ignorand celelalte venituri. Este o dovada ca legislatia contributiilor de sanatate are nevoie de modificari substantiale privind atat impunerea, cat si beneficiile acordate
La începutul acestui an, zeci de mii de persoane au primit decizii de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru venituri obtinute exclusiv din dobânzi, chirii, dividende sau alte surse. Surpriza a fost imensa, mai ales, ca, în multe cazuri, veniturile nici macar nu existau, fiind vorba de alocatii pentru copii primite în conturi bancare sau dividende distribuite si neplatite. Fiscul a calculat din oficiu contributiile în functie de salariul minim brut, asa cum prevede Codul fiscal. Au aparut, astfel, situatii aberante, iar guvernul a anuntat ca legislatia va fi modificata, dar numai în cazul copiilor, urmând ca, odata cu rescrierea Codului fiscal din aceasta primavara, sa aiba loc mai multe rectificari. Cert este ca Fiscul nu a facut acum, decât sa puna în aplicare legislatia care exista de ani de zile si care a fost introdusa în Codul fiscal în 2011, prin Ordonanta de Urgenta nr. 125. La rândul sau, aceasta ordonanta a preluat reglementarile din Legea sanatatii 95/2006.
În toti acesti ani, autoritatile nu au sesizat sau nu au dorit sa rezolve aberatia platii CASS la salariul minim brut indiferent de valoarea veniturilor reale, mai ales ca, în 2010, Curtea Constitutionala a României a declarat neconstitutionala aceasta prevedere.
Detalii, pe Capital