Ministrul Agriculturii: Primele rezultate referitoare la calitatea alimentelor vandute in Romania vor fi prezentate pe 10 aprilie
Primele rezultate ale controalelor efectuate pentru depistarea eventualului dublu standard în privinta calitatii alimentelor vândute în România vor fi prezentate pe 10 aprilie, a declarat, luni, pentru AGERPRES ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea.
'Controalele au fost demarate mai demult si ele vor continua si in perioada urmatoare. Sunt grupe de lucru formate din specialisti de la ANSVSA (Autoritatea sanitara veterinara - n.r.), MADR si ANPC (Protectia Consumatorului - n.r.). Acestea controleaza intr-o independenta totala vizavi de autoritati, preleveaza probe, fac analize, iar luni (10 aprilie n.r.) va fi un prim raspuns pe aceasta tema. Comisia constituita din specialistii celor trei institutii vor comunica opiniei publice ceea ce au gasit pana acum', a precizat Daea.
La inceputul lunii martie, Slovacia si Ungaria au sustinut ca produsele alimentare vandute in Europa Centrala au o calitate inferioara comparativ cu produsele cu etichete similare comercializate in alte tari si au cerut, la un summit organizat pe 9 martie ca Uniunea Europeana sa denunte acest dublu standard.
Astfel, Slovacia si Ungaria au denuntat fenomenul cresterii diferentei de calitate intre produsele alimentare vandute sub acelasi nume si aceeasi eticheta. Din cele 22 de produse testate, slovacii au constatat mari diferente de calitate in zece cazuri, respectiv produse lactate, bauturi, un produs pe baza de peste, un condiment, un desert pe baza de ceai si diferente mai mici in cazul a trei produse pe baza de carne.
Detalii, pe Economica