Mitul ca Romania este stat de asistati social, spulberat de datele oficiale. Numarul beneficiarilor, la cel mai mic nivel din ultimii cinci ani
România are în prezent cel mai mic numar de beneficiari de alocatie pentru sustinerea familiei din 2011 încoace, anul din care e vigoare legea în baza careia se acorda acest beneficiu social oamenilor saraci. Avem un record pozitiv si în privinta numarului de oameni care iau ajutor social: suntem la cel mai mic nivel al acestui indicator din anul 2013 încoace, rezulta dintr-o statistica realizata de Economica.net pe baza datelor primite de la Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala care plateste aceste beneficii. Mai mult, sub 10% din banii platiti de stat pe asistenta sociala se duc pe ajutoarele si alocatiile acordate oamenilor saraci, reiese dintr-o comparatie Economica.net.
Beneficiile sociale acordate de stat oamenilor saraci sunt alocatia pentru sustinerea familiei, ajutorul social pentru asigurarea venitului minim garantat, ajutoarele de urgenta si cele pentru incalzirea locuintei. In primul semestru din 2018, Ministerul Muncii a platit oamenilor care au incasat aceste beneficii, in total, circa 643 milioane lei, rezulta din calculele Economica.net, facute pe baza datelor Agentiei Nationale pentru Plati si Inspectie Sociala.
Suma include si platile facute de stat pentru contributia la sanatate a persoanelor cu ajutor social, si pentru asigurarea obligatorie a locuintelor acestora.
Suma achitata de Ministerul Muncii pentru beneficiile acordate persoanelor sarace in primul semestru din 2018 are o pondere nesemnificativa, de sub 10%, in suma totala platita de ministerul de resort pentru beneficiile de asistenta sociala finantate in prima jumatate a acestui an.
Spre comparatie, o analiza exclusiva a Economica.net arata ca pensiile speciale au costat bugetul de stat 3,86 miliarde de lei in prima jumatate a anului 2018.
Comparand aceste date aflam ca in primul semestru din acest an statul a platit de peste sase ori mai multi bani unor caste care insumeaza circa 148.000 de pensionari speciali decat a platit pe ajutoarele si alocatiile acordate oamenilor saraci.
Economica.net a analizat dinamica principalelor beneficii sociale acordate oamenilor saraci - alocatie de sustinerea familiei si ajutor social - din 2011 incoace. Iata ce am gasit:
Numarul beneficiarilor de alocatie pentru sustinerea familiei, oferita de stat familiilor sarace care au copii, a ajuns la cel mai mic nivel de la intrarea in vigoare a legii in baza careia se acorda, rezulta dintr-o statistica realizata de Economica.net pe baza datelor care ne-au fost comunicate de Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala.
In medie, circa 226.000 de familii au incasat lunar, in cursul acestui an, alocatie pentru sustinerea familiei. Acesta este cel mai mic nivel al acestui indicator din 2011 incoace, anul in care statul a inceput sa acorde acest beneficiu de asistenta sociala, reiese din datele oficiale ale ANPIS, analizate de Economica.net.
Numarul beneficiarilor de alocatie pentru sustinerea familiei a scazut in ultimii sapte ani, cu toata ca statul a crescut pragul maxim al venitului net mediu lunar per membru de familie, in functie de care decide cine primeste acest beneficiu si, mai mult, a majorat valoarea alocatiei.
Mai precis, din 2011 pana la 30 iunie 2013, au fost eligibile sa primeasca aceasta alocatie familiile care au avut venituri nete medii lunare pe membru de familie de cel mult 370 de lei. Ulterior, statul a crescut cu peste 40% valoarea pragului maxim al venitului net mediu lunar pe membru de familie, functie de care decide cine are dreptul la acest beneficiu social. Drept care, incepand din 1 iulie 2013 si pana in prezent, se califica pentru a obtine aceasta alocatie familiile ale caror venituri nete medii lunare pe membru de familie sunt de maximum 530 de lei inclusiv.
Detalii, pe Economica