Moody's a redus ratingurile pentru depozite ale BRD si BCR
Moody's a retrogradat miercuri ratingurile pentru depozite ale BRD-Groupe Societe Generale si Banca Comerciala Româna (BCR), în urma revizuirii ratingurilor pentru soliditate financiara acordate institutiilor financiare care pot beneficia de sprijin guvernamental extraordinar.
Agentia noteaza totusi ca BRD este capitalizata corespunzator pentru a suporta un nou necesar de provizioane, din cauza creditelor neperformante, astfel ca Moody's nu se asteapta ca banca sa aiba nevoie de capital suplimentar.
Cresterea lenta a economiei Romaniei continua sa afecteze performantele sectorului bancar, cu cerere slaba pentru creditare, venituri scazute si presiuni asupra calitatii activelor, se arata in comunicat. Moody's anticipeaza ca economia Romaniei va inregistra o crestere modesta de 1,5% in acest an, iar consumul privat va fi scazut.
In aceste conditii, Moody's se asteapta la deteriorarea in continuare a calitatii activelor BRD, desi intr-un ritm mai lent. Totusi, expunerea bancii la o posibila depreciere a leului fata de euro ramane un risc major pentru calitatea activelor. Este probabil ca creditele neperformante sa atinga nivelul maxim in 2013, iar provizioanele de risc vor ramane ridicate, dar sub nivelul de varf din 2012, de 5,2% din creditele brute.
Calitatea activelor BRD este slaba, iar raportul dintre imprumuturile problema si imprumuturile brute s-a inrautatit la 22,2% in martie 2013, fata de 21,3% la sfarsitul lui 2012. Banca si-a imbunatatit insa acoperirea creditelor neperformante la 53,9%, conform datelor din martie 2013, de la circa 43% la sfarsitul lui 2011. BRD este a doua mare banca din Romania dupa nivelul activelor.
Capitalizarea BRD ramane corespunzatoare, cu o rata de adecvare conform IFRS de 16,7%, la sfarsitul lui 2012, iar Moody's noteaza ca, potrivit scenariilor de stres luate in calcul de agentie, care masoara rezistenta bancii la continuarea inrautatirii calitatii activelor, presiunile asupra capitalului vor fi limitate.
Pentru BCR, ratingul pentru depozitele pe termen lung a fost retrogradat de la nivelul Ba1 la Ba3, dupa reducerea ratingului BCA de la b1 la b3.
Moody's a confirmat ratingul de soliditate financiara individuala BFSR la nivelul E+. Acest calificativ, precum si cel pentru depozitele pe termen lung au perspectiva negativa.
Agentia a explicat ca reducerea ratingului BCA al BCR a fost determinata de inrautatirea in continuare a calitatii activelor, de asteptarile Moody's ca banca sa aiba dificultati pe termen mediu pentru revenirea la profitabilitate sustenabila si din cauza expunerii la o valoare incerta a garantiilor.
Moody's considera ca BCR ramane expusa la posibilitatea unui necesar suplimentar de provizioane, din cauza creditelor neperformante, precum si la un necesar de capital suplimentar, daca inrautatirea calitatii activelor va continua intr-un ritm similar.
Detalii, pe Economica