Nicio banca greceasca din Romania nu se va putea vinde in acest an
Dintre cele trei banci grecesti scoase la vânzare anul acesta, Banca Româneasca, Bancpost si Piraeus Bank, niciuna nu va finaliza tranzactia anul acesta. Integrarea preluarii Bancpost în Banca Transilvania (BT) se va finaliza cel mai probabil în februarie 2018, conform unor surse bancare. Chiar daca BT a anuntat ca va face anuntul privind preluarea pâna la sfârsitul lunii noiembrie, dosarele nu au fost depuse nici la Consiliul Concurentei, nici la BNR, iar pentru integrarea operatinuilor celor doua banci masi este ceva de lucru. Piraeus Bank îsi cauta înca un cumparator viabil, iar OTP Bank încearca sa gaseasca o solutie pentru activele Bancii Românesti de la Londra si din Malta, nedorite de BNR.
In cazul Bancii Transilvania, despre care se spune de ceva vreme ca vrea sa cumpere Bancpost nu se poate vorbi despre un esec al acestei tranzactii, chiar daca anuntul oficial privind cumpararea bancii grecesti nu a avut loc la sfarsitul lunii octombrie, cum anuntase initial institutia de credit. Mai nou, BT a dat asigurarei ca anuntul privind tranzactia Bancpost va fi facut pana la finele lunii noiembrie. ”In ultimele saptamani s-au facut progrese semnificative spre un rezultat pozitiv, iar negocierile sunt aproape de finalizare, partile parcurgand ultimele etape in vederea semnarii unui acord. Echipele de conducere ale celor doua parti doresc sa reafirme implicarea in finalizarea unei tranzactii echitabile si benefice pentru toate partile interesate, mentionand ca data semnarii acordului este estimata cel mai tarziu pentru finele lunii noiembrie 2017 si va fi anuntata public de indata ce formalitatile necesare vor fi parcurse in mod corespunzator”, arata un comunicat al bancii, transmis Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
In concluzie, pregatirea pentru fuziunea celor doua banci merge mai departe, negocierile se poarta in continuare si conform unor surse din mediul bancar integrarea unei banci in cadrul celeilalte va avea loc pana in luna februarie 2018, chiar daca anuntul tranzactiei ar putea fi facut ceva mai devreme.
Cele doua institutii trebuie sa obtina aprobarea BNR si sa notifice Consiliul Concurentei pentru analiza concentrarii economice, apoi este necesar avizul Bancii Centrale Europene (BCE) care se obtine doar dupa inchiderea dosarului privind competitia la noi in tara. Nici BNR, nici Consiliul Concurentei nu au primit pana pe 6 noiembrie dosare pentru aprobare, din partea Bancii Transilvania sau Bancpost. Este clar totusi ca tranzactia va avea loc, dar sunt destule motive care sa prelungeasca negocierile.
Detalii, pe Economica