Home / Stiri financiare / Nivelul venitului zilnic necesar pentru a evita intrarea in saracie a crescut in Romania de la 14 la 19 dolari

Nivelul venitului zilnic necesar pentru a evita intrarea in saracie a crescut in Romania de la 14 la 19 dolari

Nivelul venitului zilnic necesar pentru a evita intrarea in saracie a crescut in Romania de la 14 la 19 dolari

Nivelul venitului zilnic necesar pentru a evita intrarea în saracie s-a dublat în unele state membre ale Uniunii Europene, în România nivelul acestui venit crescând de la 14 dolari la 19 dolari, ceea ce înseamna ca acum este necesar un venit mai mare pentru a evita vulnerabilitatea gospodariilor de a intra în saracie, conform unui raport al Bancii Mondiale.

Documentul constata ca grupuri extinse de persoane inca beneficiaza de venituri specifice clasei mijlocii, dar nu si de securitatea economica pe care au oferit-o acestea odinioara.

Raportul mentioneaza ca politicile publice care reglementeaza piata muncii, fiscalitatea si protectia sociala in Uniunea Europeana trebuie regandite pentru a proteja lucratorii vulnerabili si pentru a putea aborda numarul din ce in ce mai mare de inegalitati, generate de evolutia permanenta a pietei muncii si de noile tehnologii.

Conform unui comunicat al BM remis marti AGERPRES, raportul invita la regandirea fundamentala a politicilor sociale pentru a incetini adancirea diferentelor dintre cetatenii care beneficiaza de pe urma noilor oportunitati economice si cei care sunt lasati in urma intr-o economie mult mai dinamica si flexibila.

Potrivit documentului elaborat de specialistii BM, mai multi tineri au locuri de munca de o calitate inferioara in comparatie cu persoanele mai in varsta.

"Locurile de munca remunerate, cu contracte pe termen lung, nu mai reprezinta norma, mai ales pentru tineri si trebuie sa intelegem cum evolueaza inegalitatea si cum sa facem cresterea mai inclusiva", a declarat Cyril Muller, vicepresedinte pentru Europa si Asia Centrala al Bancii Mondiale.

In Romania, ca si in alte tari din sudul si vestul Europei, procesul de polarizare a locurilor de munca a condus la o crestere a ponderii numarului de persoane angajate cu contract de munca in ocupatii ce implica realizarea unor sarcini intensiv cognitive, care nu sunt de rutina si care presupun de obicei angajarea unor persoane cu inalta calificare, precum si ocupatii care implica executarea unor sarcini manuale, care nu sunt de rutina, si care utilizeaza in mod obisnuit indivizi slab calificati. Cu toate acestea, aceste ocupatiile de rutina sunt cele mai predispuse la automatizare, iar ponderea lor in ocuparea fortei de munca a scazut de la 48% in 1997 la 38% in 2013. Reducerea ocupatiilor de rutina poate genera un sentiment de neliniste in randul clasei de mijloc din moment ce acestea sunt, de obicei, meserii cu calificare medie.

Detalii, pe Economica

miercuri, 26 septembrie 2018, 471 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0500 RON
la Credit Europe Bank
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 07.30
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile