Noi propuneri pentru a limita dublul standard de calitate a alimentelor. Retetele alimentelor ar putea fi facute publice
Parlamentarii europeni se gândesc la noi metode pentru a-i împiedica pe producatorii din industria alimentara sa vânda pe piete diferite produse diferite dar sub acelasi brand si cu aceleasi ambalaje. Ei propun ca la nivelul statelor membre sa se creeze sisteme prin care consumatorii sa fie informati despre retetele locale folosite de producatori, dar si o agentie care sa monitorizeze diferentele dintre produse.
Comisia pentru Agricultura din cadrul Parlamentului European a adus noi propuneri ce vizeaza solutionarea problemei dublului standard de calitate a produselor alimentare. Intr-un proiect de aviz inaintat Comisiei pentru Piata Comuna si Protectia Consumatorilor, Comisia responsabila de aceasta problema, europarlamentarii propun introducerea la nivelul statelor membre a unui sistem prin care consumatorii sa fie informati despre retetele locale folosite pentru prepararea anumitor alimente. " Pana cand aceasta practica este oprita si pentru a imbunatati imaginea producatorilor care folosesc retete locale, ar trebui introdus un sistem care sa indice retetele locale utilizate in pregatirea produselor specifice, intr-un mod care respecta dreptul consumatorului de a alege in cunostinta de cauza si de a-si exprima preferintele", se arata in documentul citat.
Mai mult, membrii Comisiei solicita infiintarea unei agentii sau a unei alte unitati specializate care sa monitorizeze compozitia alimentelor si utilizarea in aceleasi cantitati a ingredientelor in cazul produselor alimentare comercializate sub aceeasi marca si in aceleasi ambalaje.
De altfel, europarlamentarii din Comisia pentru Agricultura ar opra pentru modificarea Directivei privind practicile comerciale neloiale ale intreprinderilor de pe piata interna fata de consumatori, ca raspuns la preocurparile cetatenilor referitoare la faptul ca produse diferite sunt comercializate sub acelasi brand in state membre diferite.
Detalii, pe Economica