Noi reguli pentru reducerea risipei alimentare: TVA mai mic, preturi superioare costului de productie si limitarea restrictiilor la donare
Parlamentarii europeni vor noi masuri pentru a limita risipa alimentara, astfel ca luna viitoare se va vota în sesiune plenara la Strasbourg recomandari pentru statele membre precum reducerea TVA la alimentele ce urmeaza sa expire sau interzicerea preturilor sub costuri. În România, legea risipei alimentare ar trebui sa intre în vigoare luna viitoare.
Comisia pentru Mediu, sanatate publica si siguranta alimentara din cadrul Parlamentului European a inaintat noi propuneri in ceea ce priveste masurile pe care Comisia Europeana le-ar putea impune in UE pentru a reduce risipa alimentara.
Parlamentarii au solicitat astfel Comisiei Europene ridicarea actualelor restrictii asupra donatiilor de alimente si au insistat asupra necesitatii rezolvarii confuziei create de expresiile "„a nu se consuma de preferinta dupa data de" si " expira la " de pe etichetele produselor. Mai mult, europarlamentarii au propus Comisiei introducerea unor scutiri de TVA atunci cand se fac donatii de alimente de care ar trebui sa se ocupe din punct de vedere logistic Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD). "Comisia (pentru Agricultura din Parlamentul European n.red) invita statele membre sa respecte recomandarile Comisiei si sa stabileasca o cota de TVA mai mica sau egala cu zero daca donatia are loc in apropierea datei durabilitatii minimale sau daca produsele alimentare nu mai pot fi vandute", se arata in raport.
Toate aceste propuneri vor fi supuse votului in cadrul sesiunii plenare a parlamentului ce va avea loc in perioada 15-18 Mai la Strasbourg.
Ierarhie in utilizarea surplusului de alimente
Europarlamentarii au juns, totodata, la concluzia ca legislatia UE ar trebui sa stabileasca o ierarhie a deseurilor alimentare, cu un accent clar asupra prevenirii la sursa. Mai exact, intr-o prima etapa, producatorii ar trebui sa previna risipa la sursa, dupa care ar trebui salvate alimentele comestibile, acordand prioritate uzului uman fata de hrana pentru animale si fata de prelucrarea ulterioara in produse necomestibile. Urmeaza reciclarea organica, valorificarea energetica si de abia apoi eliminarea deseurilor.
Detalii, pe Economica