Noul ROBOR se va calcula in functie de dobanda la tranzactiile din septembrie - decembrie 2018. Ratele scad cu 5% la ipotecar si 1,5% la consum
Dupa modificarea OUG 114, BNR lucreaza la noul mod de calcul al viitorului indicator ROBOR. Potrivit unor surse din BNR, viitorul indicator va avea un delay de circa un trimestru si jumatate. Adica, pentru creditele care vor fi acordate, refinantate sau recalculate în baza unui act aditional, începând cu data de 2 mai 2019, va fi luata în calcul media tranzactiilor efective de pe piata interbancara din ultimul trimestru din 2018. Dupa cum arata statisticile BNR pe site-ul institutiei, aceasta ar fi de, grosier, de 2,39%. Totusi ramâne de stabilit cum va face BNR sa calculeze cu o cât mai mare exactitate aceasta medie, tinând cont de faptul ca în anumite anumite zile nu se fac tranzactii. Unul dintre bancheri a precizat ca, pe noua formula de calcul, ratele vor scadea cu valori cuprinse între 1,5% si 5% în urmatoarea perioada.
Potrivit noii ordonante privind modificarea modului de calcul al dobanzilor variabile la creditele pentru populatie, stabilirea noului indice care va sta la baza dobanzilor la creditele pentru populatie se va realiza exclusiv de catre BNR.
El va avea la baza dobanzile utilizate de bancile comerciale la tranzactiile interbancare efective realizate de acestea in ultimul trimestru din 2018. Potrivit statisticilor BNR, dobanda medie a tuturor tranzactiilor realizate efectiv pe interbancar in utlimul trimestru din 2018 a fost de 2,39%. Este adevarat, BNR inca discuta daca pentru zilele in care nu au avut loc tranzactii bancare efective se pune dobanda din ziua precedenta sau nu. Fata de un ROBOR de 3,23% la 3 luni, la sfarsitul lunii martie, indicator in functie de care se modifica dobanda creditelor in derulare sau a celor noi, un ROBOR nou, de 2,39% inseamna o dobanda cu circa 1% mai mica decat cea utilizata pana acum.
Teoretic, modelul de calcul al noului indicator are un delay de 1,5 trimestre, adica vreo 5 luni. In faza actuala, aceasta intarziere este un avantaj, deoarece dobanda de acum 5 luni este mai mica decat cea de astazi. Sa nu uitam ca dobanzile sunt in crestere, inclusiv cele pe plan mondial. In actualele conditii, comparand un credit de nevoi personale si unul ipotecar contractat la sfarsitul anului trecut, vom constata ca vom avea o reducere a ratei unui credit ipotecar de 5% si o reducere a unui credit de nevoi personale de 1,5%.
Partea proasta este data de faptul ca evolutia dobanzilor este ciclica, si dupa un sezon, doua sau trei de crestere a dobanzilor, urmeaza scaderea lor. Deci, ceea ce au castigat acum clientii pe trend de crestere a dobanzilor, vor pierde pe trendul descrescator al dobanzilor. Bineinteles va exista mereu un dealay de circa 5 luni, timp in care fiecare decide ce are de facut!
Detalii, pe Economica