Nu au cash. Cu ce garanteaza firmele de asigurare ca ne vor plati daunele: terenuri, cladiri si datorii
Mai bine de un sfert din activele cu care firmele de asigurare acopera rezervele tehnice impuse de normele ASF sunt formate din terenuri, cladiri si creante de la asigurati sau terti, adica active greu de lichidizat în cazul în care asiguratorul va fi nevoit sa apeleze la rezerve pentru a acoperi o eventuala explozie a despagubirilor. Cash-ul a ajuns sa aiba o pondere nesemnificativa în activele utilizate pentru acoperirea rezervelor tehnice.
Semn ca piata duce lipsa de lichiditati, ponderea activelor imobiliare in totalul rezervelor a crescut semnificativ fata de 2012, ajungand la peste 7,6%, cel mai mare nivel din 2009 pana in prezent. Cea mai mare pondere in totalul activelor utilizate pentru acoperirea rezervelor o au titlurile de stat.
Rezervele sunt garantia ca firma poate plati daunele
De ce sunt importante pentru fiecare asigurat din Romania aceste cifre seci? Toate societatile de asigurare sunt obligate de normele Autoritatii de Supraveghere Financiara sa constituie rezerve tehnice care variaza in functie de dimensiunea portofoliului. Cu cat este mai mare volumul de prime brute subscrise, cu atat si rezervele sunt mai mari.
Aceste rezerve sunt menite sa garanteze faptul ca firmele de asigurare au capacitatea de a achita daunele catre clienti chiar si in cele mai pesimiste scenarii. Rezervele sunt acoperite prin active acceptate, printre acestea numarandu-se si terenurile, cladirile ori creantele ce urmeaza a fi incasate. Cu cat mai lichide sunt activele (cum e cazul depozitelor bancare sau titlurile de stat), cu atat poate fi considerata mai sigura societatea, intrucat, in cazul petrecerii unui eveniment major, cum ar fi un cutremur sau un accident extrem de grav, rezervele devin foarte importante. Daca societatea de asigurare nu poate valorifica activele cat mai rapid pentru a face plata daunelor, rezervele au doar un rol simbolic.
Detalii, pe Economica