Nu e paradox, este efectul OUG 114: Gazele romanesti se scumpesc atunci cand se face cald. Pretul de la noi bate pretul de hub din Austria
Pretul gazului la hub-ul din Austria scade, efesc firesc al treceri iernii. La noi, din cauza OUG 114, preturile au crescut, ajungând în aprilie peste pretul de hub si peste pretul local din perioada de iarna. România importa gaze rusesti, prin Ungaria, în cantitati semnificative.
Daca in luna martie preturile la gazele naturale din productia interna le ajunsesera la pret pe cele care se tranzactionau la hub-ul central european de la Baumgarten din Austria (CEGH-Central European Gas Hub), in aprilie gazul romanesc s-a tranzactionat la preturi cu mult mai mari decat cele de la hub-ul de referinta pentru zona noastra.
Potrivit datelor BRM, cea mai lichida platforma de tranzactionare a gazelor din Romania, in aprilie, pretul mediu de tranzactionare a gazelor a crescut semnificativ fata de luna precedenta, si a ajuns la 95,86 lei/MWh, (CEGH Front Month Index) mai mult cu 17% fata de cotatia de la hub-ul austriac (echivalentul a 81,79 lei/MWh)Am scris despre preturile de tranzactionare din luna martie, cu explicatiile aferente, aici:
Gazele romanesti pentru industria noastra au ajuns mai scumpe decat gazele rusesti – efect al OUG 114
Preturile de hub au scazut, evident, urmare logica: gazul se ieftineste pe piete dupa trecerea iernii pentru ca nu mai este nevoie de un consum atat de mare, deci temporar cererea scade. Scaderea a fost de la 91,1 lei la 81,79 lei/MWh, deci de peste 10%.
In Romania, efectul a fost invers: desi temperaturile (si consumul) sunt in scadere, pretul gazului a crescut cu 5,8% in aprilie fata de martie. De fapt, aceasta medie de pret pentru tranzactiile de la BRM din aprilie este mai mare decat in ianuarie si februarie (luni de iarna) si aproape egala cu acelasi pret mediu ponderat din decembrie 2018, de 96,35 lei/MWh.
Singura explicatie care se vede deocamdata este celebra OUG 114, alaturi de scaderea productiei interne, care a "luat" din piata mare parte din gazul romanesc, vandut la pret mic si obligatoriu consumatorilor casnici, si a lasat gaz mai putin gaz romanesc, care a devenit mai scump. Acest gaz este consumat de industria romaneasca.
Initial, prin OUG 114 din decembrie 2018 s-a impus ambilor producatori romani, Petrom si Romgaz, sa vanda toate gazele produse la pretul plafonat de 68 de lei/MWh, sub pretul pietei, incepand cu luna aprilie a acestui an. De aici a inceput totul.
Detalii, pe Economica