O companie romaneasca s-a dus sa participe la reconstructia Kurdistanului irakian. Planurile i-au fost spulberate de ISIS
Afectata de scaderea sectorului constructiilor din România, firma oradeana Selina s-a aventurat în urma cu sapte ani pe piata Kurdistanului irakian, unde a si câstigat ulterior doua licitatii. Experienta din Orientul Mijlociu s-a dovedit însa una amara pentru compania româneasca, ale carei proiecte au fost înghetate pe fondul conflictelor cu ISIS.
Grupul de firme de constructii Selina din Oradea a infiintat in 2011 o companie in Erbil, capitala Kurdistanului irakian, cu scopul de a participa la reconstructia masiva a zonei.
"In 2010, cand proiectantii au inceput sa moara de foame, ne-a fost tot mai limpede ca urmatorii vor fi constructorii. Din acest motiv ne-am indreptat atentia spre Irakul aflat in reconstructie. Se pare ca nu ne-am inselat", povestea plin de sperante Beniamin Rus, patronul firmei Selina in primavara lui 2013, portrivit ebihoreanul.ro.Acesta se intorsese de pe santierul din Erbil, capitala Kurdistanului irakian, unde Selina Co Kurdistan construia viitorul sediu al Ministerului Sanatatii.
Primii 40 de angajati ai firmei Selina Co Kurdistan, majoritatea dulgheri si fierari betonisti, se instalasera la Erbil la inceputul lui februarie 2013. "Au plecat acolo cu masini, cu scule, cu macarale, cu tot ce trebuie. O buna perioada de timp i-au tinut in loc ploile, dar acum acum pot munci fara probleme ", mai spunea atunci Beniamin Rus, potrivit presei locale.
In valoare de aproape 15 milioane de dolari, contractul pentru constructia sediului Ministerului Sanatatii din Erbil a presupus lucrari de arhitectura, rezistenta, instalatii electrice, instalatii termice, instalatii sanitare.
Dupa contractarea acestor lucrari, perspectivele firmei romanesti pe piata din Kurdistan s-au largit. In 2015 aceasta castiga inca o licitatie: constructia unui spital pentru transplant, cu o capacitate de 100 de paturi, in orasul Sulaymaniyah din Kurdistan. Noul contract valora aproape 30 milioane de dolari, inclusiv cu dotari, spune Bogdan Hudriciu, seful operatiunilor Selina din Kurdistan.
Daca in primul contract, compania romaneasca a reusit sa finalizeze toata structura cladirii sediului Ministerului Sanatatii, inclusiv faza de compartimentare interioara, in cel privind spitalul nici nu a mai inceput lucrarile.
Detalii, pe Economica