Home / Stiri financiare / O cooperativa agricola care produce catina ecologica si-a lansat brandul in Dubai si a avut profit din primul an. Secretul: lucreaza cu detinuti

O cooperativa agricola care produce catina ecologica si-a lansat brandul in Dubai si a avut profit din primul an. Secretul: lucreaza cu detinuti

O cooperativa agricola care produce catina ecologica si-a lansat brandul in Dubai si a avut profit din primul an. Secretul: lucreaza cu detinuti

O cooperativa agricola creata la initiativa unei familii de antreprenori din judetul Dâmbovita a ajuns, la doar un an de la prima productie, sa îsi lanseze în Dubai brandul ce înglobeaza mai multe produse pe baza de catina ecologica. Vând doar la export si au deja primele profituri, posibile si datorita unei idei neobisnuite de resurse uman: folosesc detinuti la lucrarile agricole.

Bio Catina, o cooperativa gandita de o familie de antreprenori din judetul Dambovita, care cultiva catina ecologica pe o suprafata de 150 de hectare, a ajuns, la doar un an de la primul rod, sa isi lanseze produsele de lux in Dubai, in cadrul Targului "Middle East Natural&Organic". In 2017, Cooperativa a exportat in jur de 100 de tone de catina ecologica congelata in zona scandinava, iar de anul viitor vor sa impresioneze Europa cu produse unice pe plan local. Marca se numeste Energyne si include mai multe produse din catina ecologica precum catina deshidratata, catina macinata, ceai din frunze de catina, dulceata de catina cu petale de trandafiri, cu menta sau cu scortisoara, catina tartinabila, ulei pur de catina sau capsule de pudra de catina, ori capsule cu ulei de catina. "Acum cativa ani, eu si fratele meu ne-am gandit sa plantam catina. Nu mai cultivasem pana atunci, eu ocupandu-ma de o firma de confectii, iar fratele meu fiind inginer, dar ne-am gandit sa investim in ceva frumos, asa ca am studiat piata si am vazut ca aceasta planta este ceva fabulos", a povestit pentru ECONOMICA.NET Madalina Giurescu, presedintele Cooperativei.

Aceasta a adunat de atunci, pe langa cei cinci membri fondatori, alti 10 membri cooperatori care isi pun in comun productia de catina ecologica pentru a satisface cererile cumparatorilor de peste granite. Procesarea este realizata in cadrul a trei unitati de productie din Romania si una din Germania, unde Cooperativa fabrica capsulele de catina. "Terenul nostru este in Valea Mare, dar membrii Cooperativei au terenuri peste tot in tara, in Valcea (Rotiile), Ialomita (Tandarei), Constanta, Giurgiu (Calugareni) sau Tulcea (Topolog). In total, Cooperativa cultiva catina pe o suprafata de 150 de hectare certificate ecologic", mai spune Giurescu care a investit initial in Cooperativa, alaturi de ceilalti patru cofondatori, aproximativ 50.000 de euro, suma care nu include costurile de infiintare a plantatiei.

4.000 de euro un hectar de catina

Potrivit acesteia, infiintarea unei plantatii de catina costa aproximativ 4.000 de euro hectarul, la care se adauga, anual, cel putin 2.000 de euro pentru intretinere. Prima recolta apare dupa patru ani, plantele avand rod o data la doi ani, iar productia creste treptat de la aproximativ 2 tone la hectar la inceput, pana la aproximativ 5 tone la hectar. "Exista un mit in piata ca se poate ajunge si la productii de 20 de tone la hectar. Eu nu am vazut asa ceva. In caz exceptional, se poate ajunge pana la 10 tone la hectar. Au avut doi membri de ai nostri pe niste parcele mai mici", explica producatoarea de catina, potrivit careia o astfel de investitie poate fi profitabila mai ales daca aduci plus valoare.

"Noi mergem pe doua directii de business. Comercializam engros catina uscata si congelata pentru industra alimentara si catina deshidratata pentru industria cosmetica. De curand am abordat insa si o noua directie. La Dubai, la Targul Middle East Natural&Organic, am lansat sub brandul Energyne mai multe produse din catina ecologica precum catina deshidratata la punga si borcan, catina macinata, dulceata de catina in trei sortimente, un produs inovativ pe care dorim sa il brevetam in curand - catina tartinabila, ulei pur de catina - unic pe piata (din 100 kg de catina facem 1 litru ulei de catina) si capsule pudra. Noi externalizam productia. Capsulele cu pudra le facem in Germania, iar restul produselor in cadrul a trei fabrici din Romania", mai explica managerul care se asteapta in curand si la profituri. "Daca vindem materie prima inseamna ca avem un mic profit, dar procesam pentru a da valoare adaugata produselor noastre. Intr-un an de zile, dupa ce brandul nostru va fi pe piata, vor veni si profiturile. Acum insa acest business inseamna mai mult munca si investitii", mai spune Giurascu, care a fost inclusiv la un pas de faliment.

Detalii, pe Economica

joi, 13 decembrie 2018, 551 afisari

Curs BNR vineri, 22 noiembrie 2024

1 EUR4.9759 RON
1 USD 4.7742 RON

Evolutia Euro in ultimele 7 zile

Convertor valutar BNR

=
Rezultat + TVA (RON):
TVA 19% (RON):
Convertor valutar avansat

Cursul mediu pe 3 luni

August Septembrie Octombrie
Euro 4,9765 4,9743 4,9748
USD 4,5199 4,4780 4,5615

Cel mai bun curs la banci

1 EUR = 5.0400 RON
la OTP Bank Romania
1 USD = 4.8500 RON
la Credit Europe Bank
valabil pentru cumparare, la 19.01
Curs valutar banci

Convertor valutar banci

Creditare

Stiri financiare

Citeste toate stirile Codul fiscal

Promotii banci

Vezi toate promotiile