O Directiva CE obliga statul sa trimita 1 miliard de euro in conturile producatorilor de medicamente
De la jumatatea lunii viitoare, Guvernul trebuie sa faca un efort urias, de aproximativ 1 miliard de euro, pentru a onora facturile producatorilor si distribuitorilor de medicamente, ca urmare a transpunerii în legislatia româneasca a unei directive europene menita sa combata întârzierile la plata.
In 2011, Comisia Europeana a emis o directiva (2011/7/UE) referitoare la combaterea intarierii platilor in tranzactiile comerciale. Potrivit acesteia, termenele de plata a facturilor, inclusiv de catre institutii ale statelor europene, sunt fixate la 30 de zile sau, in cazuri exceptionale, la maximum 60 de zile. Directiva, deja aprobata de parlament, trebuie sa intre in vigoare la doi ani de la aprobare.
Desi efectele ei par a fi benefice pentru mediul de afaceri (exista posibilitatea unei penalitati minime directe, de 40 de euro, pentru orice factura neonorata in termen, urmata, evident, de celelalte tipuri de daune care pot fi solicitate prin contract), apare o problema pentru statul roman, care are datorii neplatite cu lunile si chiar anii catre firme. Spre exemplu, termenele contractuale de plata catre distribuitorii de medicamente sunt de 180 de zile, in vreme ce termenele efective de plata ajung la 300 de zile. Pe noua lege, facturile trebuie platite in 60 de zile. Are Guvernul bani sa plateasca, brusc, aceste sume?
“Legea intra in vigoare la data de 12 martie. Nu am solicitat nici o derogare de la Comisia Europeana”, a declarat Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, pentru ECONOMICA.NET. In ceea ce priveste plata arieratelor catre sistemul de sanatate, ministrul delegat pentru buget a spus ca sunt bani. “Este prinsa in buget suma de 3,5 miliarde de lei, pentru sanatate,” a spus ministrul.
O analiza realizata de una dintre cele mai importante firme de audit din lume, arata insa ca efectele directivei pentru bugetul de stat al Romaniei sunt devastatoare, de ordinul miliardelor de euro. Numai pentru Sanatate, statul va trebui sa faca rost rapid de 4,5 miliarde de lei, dintre care 3,5 miliarde pentru plata la timp a medicamentelor compensate.
Chiar daca banii au fost alocati pe hartie in bugetul pe 2013, ca urmare a angajamentelor luate in fata FMI, experienta arata ca statului ii este imposibil sa-si onoreze termenele de plata, fapt care va atrage penalitati uriase (potrivit Directivei 2001/7/UE, rau-platnicii sunt obligati sa plateasca despagubiri ce pornesc de la 40 euro, suma fixa minima, plus o dobanda formata din dobanda de referinta a BNR (care in acest moment este de 5,25%) + 8 puncte procentuale . In plus, nerespectarea termenlor de plata de catre stat, poate atrage asupra Romaniei si riscul declansarii procedurii de infringement.
Cine sunt principalii beneficiari
In acest moment, decontarile realizate de CNAS sunt facute dupa aproximativ 300 de zile, iar distribuitorii de medicamente platesc producatorii in medie la 240 de zile, restul de 60 de zile fiind finantate de care distirbuitori. Asta inseamna ca, o data cu aplicarea termenelor de plata de 60 de zile, cea mai mare parte a miliardului de euro platit de stat se va duce in conturile producatorilor de medicamente, care, intr-o proportie covarsitoare, sunt companii farmaceutice din strainatate.
Ce se intapla in alte tari europene
La nivelul UE, doar cateva tari se pot lauda ca Directiva nu le da mari batai de cap. Astfel, Franta si Italia deja au implementat-o, in timp ce in alte tari, cum ar fi Austria sau Suedia, termenele de plata sunt, cu sau fara Directiva, de aproximativ 60 de zile in sistemul sanitar.
Pe de alta parte, tari cu economii mult mai solide decat a Romaniei, ca Portugalia, Spania, Grecia, Ungaria sau Republica Ceha nu au gasit inca resurse bugetare pentru a se conforma Directive 2011/7 UE, chiar daca termenul-limita de implementare este 16 martie. Aceeasi situatie se inregistreaza si in Bulgaria, colega Romaniei din ultima banca a UE.
De altfel, termenele de plata in aceste tari sunt chiar mai mari decat in Romania, in ceea ce priveste Sanatatea. Astfel, potrivit unui raport al Asociatiei Nationale din Industria Farmaceutica din Portugalia, termenul mediu efectiv de plata catre distribuitorii de medicamnete era, anul trecut, de 542 de zile.
Detalii, pe Economica